EKAER: Minden biztos, hivatalos információ egyben

EKAER: Minden biztos, hivatalos információ egyben

Ez az oldal már nem frissül!

Január 1-től indul az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer, az EKAER. Bírságolni először február 1-től fognak.  A végrehajtási rendeletet 30 órán át lehetett véleményezni.

Tájékoztató fórum az EKAER-ről!

Az MLBKT tájékoztató fórumot szervez az EKAER-rel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről a rendszer bevezetését követően, 2015. január 12-én. A rendezvényre elfogadta a meghívásunkat a NAV illetékes munkatársa. Bővebb információk ?

Hivatalos EKAER-információk érhetőek el a NAV honlapján – ide kattintva! ? 

Elindult az EKAER-regisztráció

Elindult az EKAER-regisztráció a NAV hivatalos oldalán, itt: https://ekaer.nav.gov.hu/customers/reg_start
A regisztráció megkezdéséhez Ügyfélkapu hozzáférés szükséges, érdemes előkészíteni a személyes és a céges azonosításhoz szükséges adatokat.
Ha szakmai kérdése van, az ekaer@nav.gov.hu e-mail címen lehet feltenni!

Nem sikerül regisztrálnia?

Elindul a NAV éjjel-nappal hívható telefonos EKAER-ügyfélszolgálata, ahol csak a regisztrációval kapcsolatos informatikai, technikai információkról lehet felvilágosítást kérni: 06 1 441 9644.

Archív EKAER-hírek

Lesz indulás januárban

A kormany.hu-nak Suller György Attila, Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője nyilatkozott a témában.

December 20-tól, szombattól lehet majd bejelentkezni a rendszerbe. Karácsony előtt mindenképpen!

Az interfész dokumentációja itt érhető el ?

Az NGM december 15-i modósító-indítványa az EKAER-hez

A módosító javaslat teljes szövege itt olvasható.

Néhány változás:

 • Ha az EKAER bejelentés hibás, hiányos vagy valótlan adatot tartalmaz, akkor is kivethető a mulasztási bírság (maximum az áru értékének 40 százaléka).
 • A mulasztási bírság (maximum az áru értékének 40 százaléka) és a lefoglalásról szóló határozat fellebbezés nélkül azonnal végrehajtható, ha az adózó, képviselője vagy meghatalmazottja a helyszínen van.
 • Biztosítékot első alkalommal 2015. január 31-ig kell nyújtani az eddig az időpontig az EKAER rendszerbe rögzített adatok alapján.
 • Bár a fent hivatkozott módosító javaslatban még nem szerepelt, információink szerint végül mégsem kell EKAER-szám a kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti alkoholterméket, sört, bort, pezsgőt, köztes alkoholterméket, dohánygyártmányt, szárított dohányt, ellen őrzött ásványolajterméket, bioetanolt, biodízelt , E85-öt vagy ezek közül többet szállító gépjárműnek.
 • A címzett, az átvevő, a feladó és a fuvarozó is nyilatkozattételre kötelezhető lesz a következőkről:
  • a fuvarozott termék megnevezéséről, mennyiségéről
  • a szállítóeszköz megnevezéséről, rendszámáról
  • a termék átvételéről, kirakodásának címéről
  • az EKAER számról
  • ha a kirakodási cím nem az áfa-alany székhelye, telephelye, fióktelepe, úgy az ingatlan használatának jogcíméről.
 • Mobiltelefonszámot és e-mail címet nem kell megadni.
 • A rendszámot az EKAER szám kiadásához nem kell megadni, csak a felrakodás kezdetekor!
 • Módosítható lesz a rendszám, a súly és az érték belföldre irányuló fuvarozás esetén, de csak a fuvarozás megkezdéséig!
 • Az EU más tagállamába történő szállítás esetén a rendszám, a súly és az érték az EKAER-szám érvényességi idején belül bármikor módosítható lesz.
 • Nem kell EKAER-szám:
  – Nem kockázatos termék esetén 2500 kg-ig vagy nettó 2 millió forintos értékhatárig akkor sem, ha útdíjköteles jármű szállítja.
  – Kockázatos élelmiszer esetén nem haladja meg a 200 kg-ot vagy a nettó 250.000 Ft értéket.
  – Egyéb kockázatos termék esetén 500 kg-ig vagy 1 millió forintig.

31 napig nem lesz bírság

A NAV revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem-felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot.

Amit már ma megtehet: kezdjen hozzá az EKAER ügyintézéséhez!

A január 1-től induló EKAER-re való felkészüléshez jelenleg csak néhány dolgot tudnak tenni a cégek. Összeszedtük, melyek ezek. Cikkünk ide kattintva olvasható.

Számolja ki, mennyi időre lesz szükség az adatbevitelre! Kell-e új embert felvennie a munkára?

Készítettünk egy táblázatot, amelynek segítségével könnyen kiszámolhatja, mennyi időt vesz majd igénybe a napi adminisztráció, ha az adatokat manuálisan fogják rögzíteni. (Köszönet Vizsy Józsefnek a szakmai segítségért!) A táblázatban csak két számot kell megadnia, itt töltheti le! ?

December 20-ra lesz rendelet?

Egy a LinkedIn-en megjelent információ szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium december 20-ig ígért válaszokat azoknak a nagyvállalatoknak, akiket még bevontak az egyeztetésbe. Ha így lesz, nem sok idő marad a felkészülésre.

A szakma szerint az EKAER

Összegyűjtöttük, mi a szakértők véleménye az EKAER-ről. Sajtóközlemények, nyílt levelek, állásfoglalások. Tovább a véleményekre ?

Forró vonal az EKAER-ről – Iratkozzon fel EKAER-rel kapcsolatos híreinkre!

A rendelet-tervezetek

NAV-os előadás az EKAER-ről

A Magyar Vámügyi Szövetség tegnapi konferenciáján elhangzott előadás anyaga letölthető a szövetség honlapjáról:

Hol a hivatalos honlap? Angol, német, román nyelvű EKAER infók csak nem hivatalos oldalon vannak!

Megkérdeztük a NAV sajtófőnökét, Burillák Attilát és Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t arról, hogy érdemes-e tájékozódni az ekaer.hu oldalról, ahol már idegen nyelvű információk is vannak. Megtudtuk, hogy egyelőre még nem él hivatalos EKAER felület, (a www.ekaer.hu nem hivatalos oldal!) a http://ekaer.nav.gov oldalon lesz majd elérhető minden, miután kihirdetik a hiányzó rendeleteket. Csak az tekinthető teljesen hiteles forrásnak, ami majd a NAV felületén jelenik meg – tudtuk meg Róna Mártától, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetőjétől december 12-én. (December 16-án ugyancsak jeleztük a NAV-nak és a NÚSZ-nak, hogy az MTI aznapi közleménye az ekaer.hu-ról félrevezető lehet a felhasználók számára.)

EKAER: 14 tény, ami biztosan tudható

 1. November 26-án jelent meg az EKAER bevezetéséről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben (a pdf-ben az ekaer kulcsszóra kell keresni). Csak annyi tudható biztosan, ami ebben a szövegben van. Az MKFE december 8-án arról adott tájékoztatást, hogy tudomása szerint a már kihirdetett törvény szövege is módosulni fog!

 2. A végrehajtási rendelet tervezetének véleményezésére 30 óra állt rendelkezésre. A végleges rendelet vélhetően nem fog december 19. előtt megjelenni.

 3. Az EKAER rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot. A FELIR hatálya alá tartozó tevékenységekről részletes tájékoztatást talál ebben táblázatban vagy letölthető formátumban, a FELIR hatálya alá tartozó termékekről (vámtarifa szám alapján) részletes tájékoztatást talál ebben táblázatban vagy letölthető formátumban.
 4. A rendszer másik sarkalatos pontja, hogy élelmiszer uniós tagállamból történő behozatala esetén azt csak a 3/2010 (VII. 5.) VM rendelet alapján bejelentett első magyarországi tárolási helyen engedi kirakodni. A regisztrált első magyarországi tárolási helyek a NÉBIH weboldalán található kereső (http://portal.nebih.gov.hu/elso-betarolasi-hely-kereso) segítségével elérhetők.
 5. A végrehajtási rendelet megjelenését követően a NAV szakértő munkatársainál lehet érdeklődni telefonon, e-mailben. Lesz egy külön erre a célra létrehozott zöld szám, illetőleg egy e-mail cím. Ezen kívül lesz egy külön felületet a honlapján, amelyen a kérdés-válaszok mindenki számára elérhetőek lesznek.

 6. Az EKAER rendszert fejlesztő i-Cell Kft.-től megtudtuk, hogy a rendszer lehetőséget biztosít majd az egyes vállalatirányítási rendszerekkel történő automatikus adatcserére. Az adatcsere egységes interface leírását az elkövetkező napokban publikálják.

 7. December 5-én A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére megalakult az EKAER munkabizottság, hogy a rendszer januári bevezetése zökkenőmentes legyen.
 8. Tervben van türelmi idő. A rendszer ugyan 2015. január 1-jével feláll, azonban mulasztási bírság kiszabását csak 2015. január 31-től engedi a NAV-nak.
 9. A Logisztikai Egyeztető Fórum december 9-én levélben fordult a nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy egy-két hónappal halasszák el a bevezetést, mert a szakma ilyen rövid idő alatt ilyen komplex rendszerre nem tud felkészülni.
 10. Az MKFE a december 9-i egyeztetésen többek között azt kérte: ne türelmi idő, hanem tesztidőszak legyen.
 11. Az MLBKT gyűjti az érintettek kérdéseit és felvetéseit, amit továbbít a döntéshozók és a végrehajtó szervek felé.
 12. Az árat forintban (MNB középárfolyamon) lehet csak megadni.
 13. Az EKAER-azonosító – ha minden feltételnek megfelel a cég – azonnal, automatikusan érkezik az igénylés pillanatában.
 14. Az érkezés bejelentését elegendő a következő munkanapon bejelenteni.

Az EKAER folyamata

Az ekaer folyamata

Adjon visszajelzést!