EKAER rendelet: mától véleményezhető

Mától elérhető az online árukövetési rendszer (EKAER) két végrehajtási rendeletének a tervezete. 

A tervezet 2014. december 11-én 16 óráig véleményezhető adoigazgatas@ngm.gov.hu elektronikus elérhetőségen. 

Az MLBKT arra kéri tagjait, hogy minél többen véleményezzék a tervezetet, küldjék el kérdéseiket az adoigazgatas@ngm.gov.hu e-mail címre december 11-én 16 óráig. Csatlakozva az MKFE kezdeményezéséhez arra kérjük a szakmai szervezetek álláspontját támogatókat, hogy levelüket a következő mondattal kezdjék: Az EKAER bevezetésével kapcsolatban eddig felmerült szakmai kérdések tapasztalatai rávilágítottak arra, hogy megfelelő teszt időszak nélkül nem szabad ezt a rendszert bevezetni.

A jogszabály tervezetek a kockázatos termékek körét, illetve a rendszer gyakorlati alkalmazásának részletszabályait határozzák meg.

Az online árukövetési rendszer társadalmi vitájában gyakorlatilag minden érintett részt vehet, hiszen a kormány honlapján fent lévő jogszabálytervezet bárki véleményezheti.

A kormany.hu-n elérhető két jogszabály a kockázatos termékeket, illetve a rendszer gyakorlati alkalmazásának részletszabályait határozza meg.

Az új, online árukövetési rendszer kiszűri az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. A bevezetésére azért van szükség, hogy az adóhatóság megakadályozza a szállítmányok fiktív utaztatását. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért jövőre minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat (áru megnevezése, mennyisége, feladó/átvevő, szállító jármű rendszáma, stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Adjon visszajelzést!