31 nap lesz az EKAER felkészülésre

“A Kormány az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport javaslataira figyelemmel támogatja a bírságmentes időszak január 31-ig tartó meghosszabbítását.

Az Európában is egyedülálló gazdaságfehérítő hatást kiváltható online árukövetési rendszer január 1-jével lép hatályba. A NAV revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem-felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kérésére a NAV a zökkenőmentes átállás érdekében a napokban közzétesz a honlapján egy kérdés-válasz formájú, közérthető gyakorlati útmutatót. Mindemellett az adóhatóság szakértő munkatársai a jövő héttől egy külön erre a célra létrehozott e-mail címen várják az online árukövetési rendszerrel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket. (A link és az e-mail cím a jövő héttől elérhető, a részletekről azonnal tájékoztatjuk az érintetteket.)

Az árukövetési rendszernek köszönhetően kiszűrhetővé válnak az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. Az új kontrol minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.”

Budapest, 2014. december 12.
Nemzetgazdasági Minisztérium

Forró vonal az EKAER-ről – Iratkozzon fel EKAER-rel kapcsolatos híreinkre!

Adjon visszajelzést!