Az NGM közleménye - változtatás nélkül adjuk közre.

NGM: így módosítják az EKAER-t

Az NGM közleménye – változtatás nélkül adjuk közre.

A módosító javaslat itt tölthető le. ?

Hivatalos EKAER-információk érhetőek el a NAV honlapján – ide kattintva!  

Az NGM december 15-i modósító-indítványa az EKAER-hez

“A Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport ülésein elhangzott felvetésekre figyelemmel olyan törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amely könnyíti az adózók életét, egyúttal a bevezetendő rendszer hatékonyságát nem csorbítja.

A mai napon benyújtott módosító javaslatok segítik az előírások végrehajtását, és számos mentességi elem beépítése mellett a fuvarozás során felmerülő élethelyzetekhez igazítja a meglévő szabályokat.

A tervezet szerint például nem kell bejelentést tenni a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításról, amennyiben az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg. A fuvarszervezés, fuvarozás igényeihez igazodva a szállítmány megérkezésig több adat módosíthatóvá válik, valamint a javaslat lehetőséget teremt a rendszám adat rugalmas megadására is.

Könnyebbséget jelent továbbá, hogy az áru megérkezésének tényét elegendő lesz a megérkezést követő munkanapon jelenteni. A kockázati biztosíték mértékének megállapítása tekintetében is kedvező javaslatokat tartalmaz a tervezet, hiszen egyes esetekben lehetőséget nyújt a biztosíték mértékének csökkentésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bízik abban, hogy a javaslatokat az Országgyűlés támogatja, ezzel a jövő januártól induló rendszer adózói oldalon is könnyedén elsajátíthatóvá válik. Az új kontroll adta lehetőségeknek köszönhetően pedig az adóhatóság munkatársai a jövőben dinamikusan növekvő hatékonysággal léphetnek majd fel az áfa-csalások visszaszorítása, valamint a jogkövető magatartást tanúsító adózók pozíciójának javítása érdekében.”

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Néhány változás a módosító indítvány alapján

 • Ha az EKAER bejelentés hibás, hiányos vagy valótlan adatot tartalmaz, akkor is kivethető a mulasztási bírság (maximum az áru értékének 40 százaléka).
 • A mulasztási bírság és a lefoglalásról szóló határozat fellebbezés nélkül azonnal végrehajtható, ha az adózó, képviselője vagy meghatalmazottja a helyszínen van.
 • Biztosítékot első alkalommal 2015. január 31-ig kell nyújtani az eddig az időpontig az EKAER rendszerbe rögzített adatok alapján.
 • Bár a fent hivatkozott módosító javaslatban még nem szerepelt, információink szerint végül mégsem kell EKAER-szám a kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti alkoholterméket, sört, bort, pezsgőt, köztes alkoholterméket, dohánygyártmányt, szárított dohányt, ellen őrzött ásványolajterméket, bioetanolt, biodízelt , E85-öt vagy ezek közül többet szállító gépjárműnek.
 • A címzett, az átvevő, a feladó és a fuvarozó is nyilatkozattételre kötelezhető lesz a következőkről:
  • a fuvarozott termék megnevezéséről, mennyiségéről
  • a szállítóeszköz megnevezéséről, rendszámáról
  • a termék átvételéről, kirakodásának címéről
  • az EKAER számról
  • ha a kirakodási cím nem az áfa-alany székhelye, telephelye, fióktelepe, úgy az ingatlan használatának jogcíméről.
 • Mobiltelefonszámot és e-mail címet nem kell megadni.
 • A rendszámot az EKAER szám kiadásához nem kell megadni, csak a felrakodás kezdetekor!
 • Módosítható lesz a rendszám, a súly és az érték belföldre irányuló fuvarozás esetén de csak a fuvarozás megkezdéséig !
 • Az EU más tagállamába történő szállítás esetén a rendszám, a súly és az érték az EKAER-szám érvényességi idején belül bármikor módosítható lesz.
 • Nem kell EKAER-szám:
  – Nem kockázatos termék esetén 2500 kg-ig vagy nettó 2 millió forintos értékhatárig akkor sem, ha útdíjköteles jármű szállítja.
  – Kockázatos élelmiszer esetén nem haladja meg a 200 kg-ot vagy a nettó 250.000 Ft értéket.
  – Egyéb kockázatos termék esetén 500 kg-ig vagy 1 millió forintig.

Forró vonal az EKAER-ről – Iratkozzon fel EKAER-rel kapcsolatos híreinkre!

Adjon visszajelzést!