Szakmai szervezetek álláspontja az EKAER-ről

Szakmai szervezetek álláspontja az EKAER-ről

Összegyűjtöttük, mi a szakértők véleménye az EKAER-ről. Sajtóközlemények, nyílt levelek, állásfoglalások.

Kivétel nélkül minden vélemény azzal kezdődik, hogy az áfacsalások megállítása közös érdek és támogatandó cél, erre pedig az EKAER alkalmas megoldás lehetne.

Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Az MLBKT rendkívül aggasztónak tartja az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer január elsejei indulását, mert a rendszer jelenlegi formájában veszélyezteti a tisztességesen működő vállalkozások ellátási láncait, miközben kiskapukat hagy az áfacsalóknak. Az EKAER több tízezer hazai és külföldi vállalat napi folyamataira van kihatással. A közelgő ünnepekre tekintettel nincs elegendő idő a felkészülésre. Az MLBKT kéri a kormányt, hogy mérlegelje Magyarország bel- és külgazdasági érdekeit, és adjon lehetőséget a bevezetést megelőzően további szakmai egyeztetésekre! Bővebben ?

NiT Hungary

A NiT Hungary Elnöksége ? elfogadva és támogatva az EKÁER bevezetésének nemzetgazdasági megfontolásait és indokait ? úgy látja, hogy a teljes hazai közúti szállítmányozási alágazat működését alapvetően befolyásoló rendszer kizárólag felkészülési időszak biztosításával, minimum 3 hónapos tesztüzem mellett vezethető be. Bővebben ?

Levegő Munkacsoport

Az EKAER a jelenlegi formájában alkalmatlan az áfacsalások kiszűrésére. A kormány adatai alapján kiszámítható, hogy az áfacsalások 96 százaléka az EKAER bevezetését követően is megmarad. A rendszer viszont olyan hatalmas adminisztratív terhekkel sújtaná a fuvaroztatókat és a fuvarozókat, hogy azok ? amennyiben betartják az előírásokat ? képtelenek lesznek árut szállítani, és így bezárnak a boltok, leállnak a gyárak. Bővebben ?

Logisztikai Egyeztető Fórum

LEF szerint az EKAER rendszer az eddig ismert formájában nem teljeskörűen alkalmas a kormány által kitűzött célok elérésére, és aránytalanul nagy ráfordítást igényel az érintett cégek részéről. Ráadásul az EKAER bevezetéséig alig két hét van hátra, így a társaságok nem tudnak a változásokra ilyen rövid idő alatt felkészülni. Bővebben ?

Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége

Fontos a rendszer megfelelő előkészítése és bevezetése, máskülönben nemzetgazdasági szinten is érezhető károkat fog okozni. Kiszámíthatatlan folyamatokat indít el valamennyi érintett szakmán belül, ami tovább gyengíti Magyarország gazdasági és logisztikai pozícióját a térségben. Bővebben ?

Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

Valamennyi szakmai lobbi képviselője egyetértett abban, hogy a bevezetés időpontját szükséges lenne elhalasztani és a rendszer bevezetése előtt megfelelő tesztidőszakot kellene biztosítani. Bővebben ?

Magyar Vámügyi Szövetség

Az EKAER januári bevezetése ezen jogszabályi környezetben, a logisztikai, értékesítési láncok jogszerű folyamatainak gyakorlati ismerethiányában készített szabályozás okán, valamint az alkalmazásra szánt informatikai megoldások alapvető ismeretének, kipróbálásának hiányában megoldhatatlan feladatnak látszik úgy hatósági, mint ügyféli oldalon a január 1-i bevezetés. Bővebben ?

Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége ? AGRYA

Az AGRYA álláspontja szerint a tervezett új rendszer átgondolatlan, előkészítetlen és a mezőgazdasági termelés, kereskedelem és áruforgalom sajátosságait nem veszi figyelembe. Bővebben ?

Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége

Dr. Vásárhelyi Árpád, az MSZLSZSZ elnökségi tagja nyilatkozott az EKAER-ről.

Magyar Téglás Szövetség

Véleményünk szerint a törvény jelenlegi formában történő bevezetése a vállalatokat a jogalkotó által elérni kívánt céllal arányban nem álló adminisztratív terheknek teszi ki. Amennyiben a jogalkotó mindezek ellenére szükségesnek látja az EKAER bevezetését a belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozás esetén, javasoljuk, hogy az erre vonatkozó szabályozás ne 2015.01.01. napján, hanem későbbi időpontban lépjen hatályba. Álláspontunk szerint a hosszabb felkészülési idő biztosítaná a rendszer hatékony működését,tekintettel arra, hogy addigra a vállalatok számára ismertté válna az EKAER jogi és informatikai háttere.  Bővebben ?

Adjon visszajelzést!