A héten sok visszajelzést kaptunk sikertelen EKAER-szám igényléssel kapcsolatban, megkérdeztük a NAV-tól, mik lehetnek az okok.

Rendszerhibák az EKAER felületén – Mi a megoldás?

A héten sok visszajelzést kaptunk sikertelen EKAER-szám igényléssel kapcsolatban, megkérdeztük a NAV-tól, mik lehetnek az okok. Általánosságban elmondható, hogy megfelelő internetes böngészővel és a szóközök, kötőjelek, pontok, perjelek precíz használatával nem lehet gond a működéssel.

A cikk 2015. január 7-én 18:30-kor született, az akkor állapotot írja le. A NAV folyamatosan frissíti és fejleszti a rendszert, így bízunk benne, hogy a hibalista hamarosan egyre rövidülni fog – tájékoztattak minket az információs vonalon.

Mi lehet a baj, ha az EKAER-oldal összeomlik vagy ha a naptár-funkció hibásan működik?

Csak magyar nyelvű Google Chrome böngészővel működik teljesen stabilan az oldal.  (Itt lehet letölteni ?) Mozilla Firefox böngészővel kevesebb a hiba, de Internet Explorer a legrosszabb választás. Azoknál a felhasználóknál omlik össze a rendszer, vagy működik hibásan a naptár-funkció, akik Internet Explorer-t használnak az oldal megnyitására, vagy idegennyelvű böngészőt használnak.

Mi lehet a baj, ha az EKAER rendszer hibát jelez, de nem írja ki az okot?

Telefonszámok helyes formátuma: mindig kell az országhívó és elé a + jel, szóközt viszont tilos használni. (Pl: +3612678740)

Adószámok helyes formátuma: nem szabad kötőjelet vagy szóközt írni. Ha külföldi adószámról van szó, akkor 2 db nagybetűvel kell kezdődnie és maximum 15 karakter lehet. Szóközt ebben az esetben sem szabad használni. Ha egyáltalán nem tud adószámot beírni, akkor az valószínűleg azért lehet, mert éppen frissítik a rendszert.

Rendszámok helyes formátuma: nem szabad szóközt, perjelet vagy országkódot írni a rendszám mezőbe.

Házszámok helyes formátuma: pont, perjel nem lehet a házszámban. (Pl: 2/B. helyett 2 B a helyes.)

Helyrajzi számok helyes formátuma: a helyrajzi számot a házszámhoz kell beírni, és a közterület megadásának vagy a “hrsz”-t vagy a “hrsz.”-t kell beírni, attól függően, hogy a cégjegyzékben melyik változat szerepel!

Bruttó tömeg helyes formátuma: itt sem lehet szóköz, kötőjel vagy pont!

Vámtarifaszám helyes formátuma: nem elég a négy számjegy, mindenképpen 8 számjegyig kell megadni.

Egyéb ismert eltérések

  • Egyelőre nem lehet cikkszámot beírni a rendszerbe.
  • Még nem lehet veszélyességi bárca számot beírni a rendszerbe.
  • A kirakodás címét nem lehet megváltoztatni.
  • A kirakodásnál és a berakodásnál meg kell adni az e-mail címet és a telefonszámot, különben hibát jelez a rendszer, de nem írja ki, hogy mi a baj.
  • Háromszögügyletet egyelőre nem tud kezelni a rendszer.
  • Egyelőre még csak a feladó tudja visszaigazolni az áru beérkezését, a címzett nem.
  • Adószám alapján kiírja a rendszer a székhelyet, ami manuálisan átírható a telephelyre.

Adjon visszajelzést!