Az EKAER hibája miatt átmenetileg nemcsak saját forgalmi adataikat tudták lekérni a felhasználók a rendszerből, hanem a konkurenciáét is.

Az EKAER hibája miatt a felhasználók mások adatait is láthatták

A NAV által üzemeltetett elektronikus árukövető rendszer hibája miatt átmenetileg nemcsak saját forgalmi adataikat tudták lekérni a felhasználók a rendszerből a nol.hu szerint, hanem a konkurenciáét is. Az adatok összesített formátumúak, csak egy cégnél volt adatletöltés, és a hibát már elhárították – erősítette meg az állami adóhatóság az MTI-nek.

A nol.hu pénteken arról számolt be, hogy azok, akik egy külön felhasználói felülettel (interface) próbáltak kapcsolódni az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer), a felhasználói felületen nemcsak saját adataikat tudták lekérni, hanem másokét is, így a versenytársak is látták, hogy kitől mit, mennyit és mennyiért rendeltek nettó áron.

A lapnak a cikk szerint több kereskedőcég is jelezte a problémát.

Hol kérhetek jogorvoslatot?

Az EKAER honlapján egyelőre nem találtunk részletes adatvédelmi szabályzatot, ezért hirtelenjében szerintünk…. ha Ön úgy tapasztalja, hogy sérültek a jogai a tisztességes versenyhez, üzleti partnerei visszaélnek az EKAER-ből származó bizalmas információkkal, akkor a következő helyeken próbálhat panaszt tenni:

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: a hiba okán láthatóvá váltak a bejelentési adatok. Ezek azonban szerinte összesített formátumúak, vagyis a termékek beszerzési árára, tételenkénti adataira nem lehet következtetni. A NAV rendelkezésére álló információk szerint egyetlen hipermarket esetében történt adatletöltés, a cég az észlelt problémát – együttműködve a NAV-val – azonnal jelezte. Az interfacen keresztül történő adatfeladási felület tesztelése során észlelt hibát azonnal elhárították, vagyis jelenleg az adatok ilyen módon nem tölthetőek le – közölte a szóvivő.
Január 1-jétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel – vagyis 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival – az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes. Azok a fuvarozásban érintett termelők kötelesek ekáer-számot igényelni, akik áfakörbe tartoznak, és nem kértek áfa alanyi adómentességet.
A nemzetgazdasági tárca korábbi indoklása szerint a rendszer bevezetésének célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése. Január végéig türelmi időszak van, februártól azonban a mulasztókra már bírságot szabnak ki, amelynek mértéke a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Forrás:

ebz \ guz \ gte

MTI 2015. január 9., péntek 17:26

Adjon visszajelzést!