Mit várhatunk Angela Merkel látogatásától EKÁER-ügyben?

Mit várhatunk Angela Merkel látogatásától EKÁER-ügyben?

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök február 2-i találkozásától sokan várják a csodát az ekáer folytatását illetően is. Hogy mekkora a realitása annak, hogy az egyeztetésen ilyen konkrét, gyakorlati kérdések is szóba kerülnek, nem tudjuk. Mindenesetre összeszedtük a sajtóban napvilágot látott találgatásokat és két német vállalat nyilatkozatát idézzük.

Mindeközben a minimálbér ügyében hátrált a német kormány

A német kormány pénteken jelentette be, hogy felfüggeszti azt a rendelkezést, amely szerint a Németországon keresztül haladó tranzitforgalom esetében is kötelezően a német minimálbér illeti meg a külföldi kamionsofőröket. A pénteken bejelentett felfüggesztés nem vonatkozik a Németországban be- és kirakodó kamionokra, ezek esetében továbbra is érvényesíteni kell a német minimálbért. Bővebben itt ? 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara az aktuális kérdések tisztázását várja a kancellár látogatásától

gab_neu_web_03“Mi azt várjuk kancellár asszony látogatásától, hogy megerősíti a két ország között meglévő, hagyományosan jó kapcsolatokat, és lendületet ad az előttünk álló közös feladatok sikeres megoldásának” – jelentette ki.  – hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Gabriel A. Brennauer, a mintegy kilencszáz magyarországi német vállalatot tömörítő kamara ügyvezető igazgatója.

A DUIHK ügyvezetője, egyben elnökségi tagja az ekáer-ről szólva hangsúlyozta: “Ezt a rendszert sajnos előzetes szakmai konzultáció nélkül vezették be, a gyakorlati alkalmazás szempontjából életszerűtlen, és súlyos károkat okozhat az itt működő – hazai és nemzetközi – vállalatok versenyképességének. A törvényalkotó által megnevezett célt, azaz az adócsalás és a feketegazdaság visszaszorítását, teljes mértékben támogatjuk, de jelenlegi formájában a szabályozás több kárt okoz a magyar gazdaságnak, mint hasznot – mondta. Hozzátette: általában azt várnák el, hogy az érintett gazdasági szereplőkkel időben történjen érdemi egyeztetés, mert ezzel lehetne leginkább biztosítani, hogy szakmailag megalapozott döntések szülessenek, amelyek nem veszélyeztetik az üzleti bizalmat sem.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a vállalkozások Angela Merkel látogatásától várják a segítséget

A Magyarországon tevékenykedő német cégek helyzetéről közölt írást szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban.

Christian Geinitz a Merkelnek kell mentenie a helyzetet Magyarországon című írásában kiemelte, hogy a német cégek “becsülik Magyarországot”, de “szenvednek” a meglepetésszerűen kivetett adók, az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) és a vasárnapi munkavégzési tilalom miatt.

Hozzátette, hogy “a német gazdaság több kiszámíthatóságot remél Magyarországon”. Az üzletmenet ugyan jó, de a kormány meglepetésszerű döntései “állandóan aláaknázzák gazdasági tevékenység szabadságát”. A vállalkozások a problémás ügyekben Angela Merkel budapesti látogatásától várnak segítséget – fejtette ki a FAZ szerzője.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint “egyenlőtlen a frusztráció elosztlása”

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív német lap a Magyarországon tevékenykedő német cégek helyzetéről közölt írást Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban.

A FAS Jó németek, rossz németek címmel közölte Georg Meck írását, amelyben a szerző kiemelte, hogy “Magyarország önkénnyel, fenyegetésekkel és különadókkal bosszantja a német cégeket”, és “most a kancellárnak kell rendeznie a helyzetet”. Hozzátette: a vállalatok “megbízható keretfeltételeket” és “a jog és a törvény iránti bizalmat” szeretik, de mindebből “hiány mutatkozik Magyarországon”, ezért a német gazdaság “sokat remél” Angela Merkel látogatásától.

Ugyanakkor a Magyarországon tevékenykedő német cégek vezetőinek körében “egyenlőtlen a frusztráció eloszlása”, hiszen a budapesti vezetés igyekszik különbséget tenni jó és rossz befektetők között. Például az autóipar “jó”, mert “Orbán szereti az autókat”, de mindenekelőtt azért, mert ez az ágazat teszi ki a feldolgozóipar teljesítményének csaknem 20 százalékát – írta a FAS szerzője, megjegyezve, hogy az autóipari cégek részéről nem is hallani sok panaszt. A szolgáltató ágazat szereplői, kereskedelemmel foglalkozó cégek és a bankok viszont “szenvednek”, mert “Orbán kormánya rendszeresen odacsap”, egyebek között az ágazati adók révén – tette hozzá Georg Meck.

Paul Lendvai szerint a Merkel-látogatásba vetett hit délibáb

A Welt am Sonntag konzervatív lap Paul Lendvai Makulátlan nacionalista című kommentárját közölte.
Lendvai szerint a német kancellár látogatásához fűzött “túlzott várakozások a hatalom birtokosai részéről, és az irreális remények a rezsim ellenfeleinek részéről” megmutatják “azt a jellemvonást, amelyet a magyarok délibábnak neveznek”.

+ 2 nemét nagyvállalat nyilatkozata

Az Audi első embere szerint értelmetlen az ekáer

“Az autóipart nagyon hátrányosan érinti ez az intézkedés, amit őszintén megmondva nem is értek. Értelmetlennek tartom az alkalmazását, miközben az áfacsalók elleni harcot teljes szélességgel támogatom. Ám nem ilyen áron. A törvényalkotók valószínűleg nem gondolták végig, hogy az autóiparban, vagy akár nálunk az Audi Hungariánál mit jelent ennek az alkalmazása. Hasznos lett volna a legnagyobb gazdasági szereplőkkel előzetesen egyeztetni.” – nyilatkozta az autopro-nak Thomas Faustmann, az Audi Hungaria első embere.

A Bosch-csoport szerint a kiszámíthatatlan változások okozzák a nehézségeket

A vállalatcsoport globális jelenlétének köszönhetően a bevezetéssel járó feladatok nem jelentenek stratégiai problémát, de meg kell jegyeznünk, hogy ez mindenképp hátráltató tényező és költségekkel is jár. A hazai Bosch vállalatok szorosan együttműködnek egymással, és a bevezetéssel kapcsolatos tevékenységeket összehangolva természetesen igyekeznek minél előbb megfelelni az új törvény által támasztott kihívásoknak. Jelenleg úgy látjuk, ez a jogszabályi határidőig megvalósítható – tudtuk meg Hack Mónikától, a cég pr-menedzserétől.

Ahhoz, hogy a gyárak megfeleljenek a követelményeknek, mindenképp többlet erőforrás biztosítására van szükség. A megnövekedett igényt új munkaerő felvételével tudjuk megoldani. Ennek nagyságrendjét a tavalyi éves tényleges fuvar volumen alapján határoztuk meg.

A Bosch esetében a hazai politikai és gazdasági tényezők minimálisan befolyásolják a vállalat működését. A Bosch tevékenységét globális jelenléte miatt elsősorban a világpiaci trendek határozzák meg; a hazai Bosch csoport is a világpiacra termel, így a belpolitikai és gazdasági intézkedések rövidtávon alig befolyásolják a magyarországi döntéseket. Épp a globális jelenlétnek és a jól teljesítő magyarországi Bosch cégeknek köszönhető, hogy a Magyarországon elindított beruházásokat nem érinti ez a változás, bár hatása a jövőt érintő döntésekre lehet. Hangsúlyozzuk, hogy sokszor a kiszámíthatatlan változások azok, melyek nehézséget okoznak, hiszen így kevésbé tudunk előre tervezni.

Forrás: MTI, autopro, Bosch

Adjon visszajelzést!