NGM: Piaci igények alakította szabályozás: módosítások az EKÁER-ben

NGM: Piaci igények alakította szabályozás: módosítások az EKÁER-ben

Az EKÁER próbaüzem tapasztalatait, valamint a piaci szereplők észrevételeit tükröző jogszabály módosításon folyamatosan dolgozik a gazdasági tárca. A gyakorlati igényeket is kielégítő szabályozás első hozadéka, az online árukövető rendszert szabályozó törvény módosításának a szövege, már ma elérhető az Országgyűlés honlapján.

Mit tartalmaz a törvénymódosítás tervezete?

A törvénytervezet lényege, hogy a vonatkozó törvényben pusztán az EKAER kötelezettség és biztosítékadási kötelezettség előírása marad. A rendszer működtetésével kapcsolatos részletszabályokat miniszteri szintű rendeletben fogják szabályozni.

Hogy hogyan fognak változni a szabályok a gyakorlatban, arról az éles indulás előtt 10 munkanappal továbbra sincs semmilyen információ.

Jó hír viszont, hogy aki még nem szerepel a köztartozás mentes adózók listájában, február hónapban még kérheti felvételét, így mentesülhet a kockázati biztosíték megfizetése alól, mert az első biztosíték-adási kötelezettség határideje március 11-re módosul. Bővebben erről ?

A parlament honlapján elérhető javaslat azért, hogy az EKÁER Európa példaértékű modelljévé válhasson, csak az online árukövető rendszer keretszabályait tartalmazza.

Már a törvényjavaslat is tartalmaz egy igen lényeges, minden piaci szereplőt érintő, kedvező szabályt. Első alkalommal 2015. március 11-étől kell kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett vállalkozásoknak. A módosítás nem titkolt célja az volt, hogy még a viszonylag későn eszmélő cégek is bekerülhessenek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisába. Ugyanis azok a vállalkozások, akik ebben a nyilvántartásban szerepelnek, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. A cégeknek tehát érdemes élni ezzel a lehetősséggel, aki február 28-ig kéri a felvételét az adatbázisba, és nincs köztartozása, nem kell kockázati biztosítékot nyújtania.

Az NGM folyamatosan egyeztet az érintett piaci szereplőkkel, és elemzi, vizsgálja a tárcához érkező javaslatokat. Az egyeztetések eredményét a miniszteri rendelet összegzi.

A rendelet szövegét előreláthatóan a jövő héten társadalmi vitára bocsájtja a gazdasági tárca. Az NGM szakértői által összeállított ? a piaci igényeket figyelembe vevő ? rendeletet tehát jövő héten bárki véleményezheti.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

Amint újabb részletek tudunk, a cikket frissítjük!

Adjon visszajelzést!