Összefoglaló: A lean jövője ? a Toyota-kata. Workshop a Lean Tagozat szervezésében

lean
Az MLBKT Lean Tagozata 2015. február 4-én, 17 órai kezdettel rendezte meg az idei év első tagozati összejövetelét. A Hungaropharmában, az MLBKT Titkárságán megtartott évadnyitó gyűlésen 12 érdeklődő vett részt.

A rendezvény első részében Kosztolányi János az MLBKT Lean Tagozatának vezetője összefoglalta és értékelte a tagozat elmúlt, 2014-es évének fontosabb eseményeit. Elmondható, hogy a tavalyi év elején tervezett programok jelentős része megvalósult, és sikerrel zárult, egy csekélyebb része pedig az idei évre tolódott.

A 2014-es év tapasztalataiból kiindulva ezután közösen kialakítottuk a tagozat idei évi lehetséges programtervét. Közös brainstorming keretében összegyűjtöttük azokat az elképzeléseket, amelyeket az év során folyamatosan realizálni szeretnénk. Az év első hónapjaiban egy lean módszerek bevezetésének kezdetén járó céget látogatunk meg (Felina Hungária Kft.), illetve az év közepén a nyíregyházi LEGO-t is szeretnénk megtekinteni. Vállalatlátogatási célkitűzésünk, hogy egészségügyi, valamint élelmiszeripari cégeket is meglátogassunk. Az előbbieken túl, a nagy sikerre való tekintettel, terveink között szerepel, hogy ismét veszteségvadászatot, valamint workshopokat rendezünk meg.

Az este második felében, hogy ne múljon el ez a rendezvény sem szakmai fejlődés nélkül, Kosztolányi János tartott előadást, amelynek fókuszában a Toyota-kata állt. A résztvevők nagyobb része még nem ismerte közelebbről a fogalmat és a mögötte rejtőző gondolkodásmódot, így egy valóban izgalmas előadásnak lehettek részesei. A ?kata? fogalmának behatárolása után, először a lean és a Toyota kapcsolatát tisztáztuk. Az előadási kulcsmotívuma a célállapot fontosságának érzékeltetése volt, amely megértését a fejlesztési kata, a coaching kata, valamint a fejlesztésben résztvevők szerepének körüljárása segítette. Az előadás zárásaképpen a saját kata kidolgozásához, mintegy útravalóhoz, kaptunk segítséget.

 

Fésüs Norbert

Adjon visszajelzést!