EKÁER: Orbán Viktor kivételes eljárást kért

EKÁER: Orbán Viktor kivételes eljárást kért

Orbán Viktor ma (február 16-án) nyújtotta be azt a kivételességi javaslatot az országgyűlés elnökének, amely alapján az EKÁER-t érintő törvénymódosítás gyorsított eljárásban tárgyalhatja a parlament.

Ez a törvénymódosítás még gyakorlatilag csak a biztosítékadási kötelezettség határidejét tolja ki március 11-ig, minden egyéb részletszabály megalkotására  a nemzetgazdasági minisztert felhatalmazza fel.

Alapesetben egy törvényjavaslat tárgyalása és elfogadása között hetek telnek el, a kivételes eljárás alapján azonban még a héten elfogadhatják a képviselők a tervezetet.

Milyen ütemezést kért a miniszterelnök?

  • módosító javaslat benyújtására a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő három órában legyen lehetőség,
  • az összevont vitára 2015 . február 18-án kerüljön sor,
  • az összegző módosító javaslatról való döntésre 2015. február 20-án kerüljön sor,
  • a zárószavazásra 2015 . február 20-án kerüljön sor.

Ha nem hosszabbítanak a moratóriumon, az EKÁER március elsejei éles indulása előtt csak néhány nap marad a felkészülésre.

A részletszabályokat tisztázó miniszteri rendeletet a NGM közlése szerint a héten tervezik társadalmi vitára bocsátani, ami azt jelenti, hogy a legjobb esetben is csak a jövő héten lesznek kihirdetve az EKÁER részletszabályai.

 

UPDATE

A kivételességi javaslatot az országgyűlés 14:40-kor elfogadta, így 17:41-ig adhatnak be módosító javaslatot a képviselők. 

Adjon visszajelzést!