Parlamenti vita az EKAER-ről

Parlamenti vita az EKAER-ről

Kivételes eljárásban, összevont vitában tárgyalta február 18-án az országgyűlés az EKÁER-t érintő törvénymódosítást. Összegyűjtöttük a felszólalásokban időrendben elhangzó legfontosabb új információkat.

Tállai András, az NGM államtitkára

Legkésőbb a jövő héten jelennek meg a részletszabályok, amelyek több esetben könnyítést, egyszerűsítést tartalmaz a kockázatos termékek körében viszont további szigorítások várhatóak.

Vécsey László, Törvényalkotási bizottság

A kockázatos termékek köre folyamatosan változhat, fel- és lekerülhetnek a listáról termékkörök, mert az áfacsalók gyorsan váltanak a termékek között.

Boldog István, Fidesz

A március elsejei indulás miatt szükséges a törvény elfogadása.

Legény Zsolt, MSZP

“Jogbiztonság helyett próbaüzem” – a kiszámíthatóságot, az előzetes egyeztetés hiányát kifogásolta a képviselő. Legény Zsolt szerint az NGM csupán néhány konkrét esetben akar mentességet adni, például a gyógyszerszállításokra.

Harangozó Gábor, MSZP

Magyarország nem a bűnözők országa, a tisztességes szereplőket nem lenne szabad büntetni. Igazi megoldásra volna szükség. A miniszteri rendelettel való szabályozás visszaélésekre ad lehetőséget.

Dr. Vejkey Imre, KDNP

Az adóhatóság és a vállalkozások gyakorlati tapasztalati alapján a gyakorlathoz kell igazítani a jogszabályt.

Szilágyi György, Jobbik

Biankó felhatalmazást ad a miniszternek a törvény bármire. A rugalmasabb szabályozás azt jelenti, hogy a nemzetgazdasági miniszter egy személyben dönthet szinte mindenről az EKAER kapcsán, azaz aktuális gazdasági lobbik erejének megfelelően változtathatók a mentességek és a kockázatos termékek köre.

Ikotity István, LMP

Fel kell függeszteni az EKAER-t, amíg egy működőképest rendszer nem áll fel. A rendszer kisvállalkozás-ellenes. A képviselő idézte az MLBKT által készített vállalati felmérés eredményeit.

Dr. Turi-Kovács Béla, Fidesz

A képviselő kiemelt, hogy ez egy jelentős és tartalmas parlamenti vita, amelynek szélesebb nyilvánosságot kellene kapnia. Gyors válaszokra van szükség a felmerült problémákra, ezért kell miniszteri rendelet szintjén kell szabályozni az EKAER-t. A többlet adminisztrációs terhek vállalhatóak a várható haszonnal összemérve, mert nem lehetetlenítik el a vállalkozásokat. A mezőgazdaságra nagyon körültekintően kell a szabályozást kialakítani, amiben a Földművelésügyi Minisztériumnak is szerepet kell vállalnia.

Gőgös Zoltán, MSZP

“Maga a NAV a törvényalkotó: mindegy mi van a törvényben, akkor is így lesz.” – mondta a képviselő a jogszabály értelmezésével kapcsolatos ellentmondásokról. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére lenne szükség. Két hét nem elég a rendszer korrekt társadalmi vitára.

Pócs János, Fidesz

A képviselő egy TOP50 cég vezetőjének leveléből idézve elmondta, hogy köszönet illeti a NAV-ot az oktatásért, a napi szinten felmerült kérdésekre adott válaszokért és a felkészítésért. Sorra fejezik ki köszönetüket a vállalkozók azért, hogy végre megszűnnek az áfacsalások.

Szilágyi György, Jobbik

Miért kell megváltoztatni a törvényt, ha ilyen jól működik? – kérdezte az előtte felszólaló Pócs János képviselőt. A rendszert fel kellene függeszteni, majd alapos szakmai egyeztetés után új rendszert dolgozzanak ki.

Gőgös Zoltán, MSZP

Sajnálja, hogy Pócs János képviselő csak a nagy cégek véleményét hallja meg.

Boldog István, Fidesz

A törvény jó, ezt a képviselőhöz érkezett jelzések visszaigazolják. Azért kell módosítani, mert a rendszer kijátszásán dolgoznak folyamatosan az áfacsalók. Példaként említette, hogy a tűzifát ma magánszemély nevére hozzák be az országba, hogy elkerüljék az EKÁER-t, az ilyenek gyakorlatra csak akkor lehet gyorsan reagálni, ha miniszteri rendelet tud gyorsan változtatni a szabályokon.

Szilágyi György, Jobbik

A képviselő hangsúlyozta, hogy a rendszer megbukott, ezért kell megváltoztatni.

Ikotity István, LMP

Az informatikai rendszer hibáit sorolta fel a képviselő, kiemelve, hogy elmaradt a tesztfázis.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, Fidesz

Indokolt a piac rendbetétele, ugyanakkor Jakab István maga is kezdeményezte a tesztüzem meghosszabbítását. A fórumokon kritizáló gazdák a legnagyobb csalók.

Harangozó Gábor, MSZP

Turi-Kovács Béla hozzászólását megerősítve kifogásolta, hogy a Fidesz nem vett részt azon az ellenőrző albizottsági ülésen, amelyet még január január 20-ra hívtak össze, így nem volt kötelező az NGM-nek válaszolnia kérdésekre és elhagyta az ülést a minisztérium képviselője. A Földművelésügyi Minisztérium képviselője ezen az ülésen osztotta a felmerült aggályokat és az NGM-től várta a válaszokat.

Szilágyi György, Jobbik

Jakab Istvánt idézve kiemelte, hogy mindenkire egyformán vonatkoznia kellene az EKAER-nek, de ez a rendelet a kivételeket is a miniszter hatókörébe rendeli. A gyors reagálásra utalva a képviselő elmondta, hogy minimum három hét a miniszteri rendelet módosítása, ha minden jogszabályt betartanak. A törvénymódosítást most viszont egy hét alatt átviszik.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, Fidesz

Szilágyi György hozzászólására elmondta, hogy a törvényt nem lehet hetente módosítani.

Harangozó Gábor, MSZP

Normális társadalmi egyeztetésre lenne szükség, nem próbaüzemre. Miért kell üzleti titkokat gyűjteni a vállalkozásoktól, ha nem visszaélés céljából?

Tállai András, az NGM államtitkára

14 százalékkal magasabb az áfabevétel az online pénztárgépek bevezetése óta, amellyel kapcsolatban szintén sok vita volt. Ettől sokkal nagyobb döntés az EKAER bevezetése, de az államtitkár biztos benne, hogy sikeres lesz az EKAER. El kell dönteni, hogy az áfabevételek növelése mellett elkötelezett-e az országgyűlés vagy a valójában koránt sem olyan magas többletadminisztráció ellen akarnak tiltakozni. A kötelezettek számára teljesen mindegy, hogy törvényt vagy miniszteri rendeletet kell-e betartani. A minisztérium gondolkodik azon, hogy ne csak az első adóköteles termékértékesítés legyen EKAER-kötelezett. Nem hihető, hogy éjfélkor elindul egy mezőgazdasági termékkel megpakolt autó, amiről a tulajdonosa nem tudja, hogy az mennyit ér  és mennyi pénzt lehet érte kapni. Ha ezt tudja, akkor már csak egy lépés, hogy képes legyen megfelelni az előírásoknak. A szoftverrel kapcsolatos észrevételek jogosak. Két hónapja mást sem csinál az NGM, mint egyeztet az érintettekkel. Mindannyiunk közös érdeke a rendszer elindulása, hiszen fehéríteni fogja a gazdaságot.

A törvénymódosításról az országgyűlés február 20-án, pénteken szavaz.

 

Adjon visszajelzést!