Az új EKAER-rendelet alapján alig több mint tucatnyi cég jelenthet egyszerűsített adattartalommal március 1. után.

Ezeknek a cégek jár az egyszerűsített EKAER-bejelentés

Az új EKAER-rendelet alapján alig több mint tucatnyi cég jelenthet egyszerűsített adattartalommal március 1. után.

A rendelet szerint az alábbi négy feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy élhessenek a cégek az egyszerűsítéssel, abban az esetben, ha nem kockázatos terméket fuvaroznak:

  1. a) a bejelentés évét megelőző második adóévben az éves nettó árbevétele a 300 milliárd forintot elérte vagy meghaladta,
  2. b) a bejelentés évét megelőző második adóévben az értékesítése nettó árbevételének 80%-a saját termelésű készletek értékesítéséből származik,
  3. c) szerepel az állami adó- és vámhatóság által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban, és
  4. d) a 11-13. § szerinti bejelentés időpontjában nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt.

A HVG TOP500-as céglistája alapján megnéztük, mely cégekre vonatkozhat a mentesség. Az egyszerűség kedvéért csak azt vizsgáltuk, hogy a 1. és a 3. pontnak megfelel-e a cég, valamint a vállalat tevékenységi köre alapján megsaccoltuk, hogy a 2. pontban leírt feltételnek megfelelhet-e.

Így összesen 14 cég maradt a listán, amelynek az éves árbevétele eléri a 300 milliárd forintot, köztartozásmentes és a szektor alapján vélhetően az értékesítése nettó árbevételének 80%-a saját termelésű készletek értékesítéséből származik.

14 cég, akiknek vélhetően egyszerűbb lesz az EKAER

ekaer3

 

Ha az összes olyan cég mentességet kapna, akiknek az árbevétele eléri a 300 milliárd forintot, akkor se lenne sokkal hosszabb a lista: 27 vállalkozás maradna.

27 cég: ha csak az árbevételt nézzük

ekaer1

Külön kérvényre még mások is

Külön kérelem alapján kérhetik még a cégek gyártásszervezési sajátosságok alapján legfeljebb 20 kilométeres, teljes egészében belföldi közúti szakaszon történő közúti fuvarozással járó tevékenység mentesítését, amennyiben az adott közúti szakaszon a saját részére beszerzett vagy az általa feladott termékek fuvarozásának gyakorisága okán a napi bejelentési kötelezettség aránytalan terhet jelent az adózó számára.

Ez a könnyítés jellemzően autóipari, elektronikai gyártóknak, JIT rendszerben gyártóknak lehet segítség akkor, ha a beszállítók a közelben vannak, akár egy ipari parkon belül.

Az adatok forrása: HVG, 2014. november 8., 45.szám, 56. oldal.

Adjon visszajelzést!