Pontosított az NGM: a héten kihirdetik a vasárnaptól életbelépő EKÁER-változásokat

Pontosított az NGM: a héten kihirdetik a vasárnaptól életbelépő EKÁER-változásokat

Február 23-án délután Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszter-helyettese sajtótájékoztatót tartott az EKÁER-ről.

Még semmi sem biztos

A részletes szabályokat tartalmazó rendelet végleges szövegét még nem hirdették ki. A csütörtökön közzétett tervezetet 20 órán át véleményezhették az érintettek. A társadalmi egyeztetés lezárását követően a minisztérium a beérkezett észrevételek alapján még módosíthat az 5 nap múlva életbelépő szabályokon. Tállai András mai sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy a rendeletet csak a jövő héten hirdetik ki. Erre vonatkozóan megerősítést kértünk az NGM-től, de eddig nem kaptunk választ.

Frissítés!
Az MTI február 24-én reggel helyesbítést tett közzé! Még a héten kihirdetik a rendeletet!

Egyelőre azt a törvénymódosítást sem hirdették még ki a Magyar Közlönyben – így egyelőre nem is hatályos -, amelyet az országgyűlés pénteken fogadott el, és amely felhatalmazza a nemzetgazdasági minisztert arra, hogy szinte valamennyi részletszabályról miniszteri rendeletben döntsön.

Tállai András: könnyítések és egyszerűsítések a módosított ekáerben

A szakma véleményének figyelembe vételével az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) könnyítéseket és egyszerűsítéseket eredményez a múlt heti jogszabály-módosítás – hangsúlyozta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Felidézte: pénteken az Országgyűlés elfogadta az adózás rendjéről szóló törvény ekáerrel összefüggő módosítását, a jogszabály jelenleg a köztársasági elnök előtt van.

Hozzátette: a törvény rövidebb lett, az alapkérdéseket szabályozza, a részletszabályokat a készülő miniszteri rendelet tartalmazza majd, amelyet a jövő héten hirdetnek ki. A rendelet március 1-jén lép hatályba, míg a kockázati biztosítékokra vonatkozó részt március 11-től kell alkalmazni.

30 ezer ügyfél regisztrált az EKÁER-ben

Tállai András szólt arról, hogy a legfrissebb adatok szerint eddig több mint 30 ezer ügyfél regisztrált a rendszerben és 704 ezer esetben kértek ekáer-számot.

A rendelet hatásvizsgálati lapja szerint 120.000 kereskedő vállalkozást és 7.500 fuvarozási tevékenységet végző vállalkozást érint az ekáer.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer célja a jogkövető piaci szereplők helyzetbe hozása, tevékenységük elismerése, az átláthatóság biztosítása, az áfacsalás teljes kiszorítása az országból.

Ezt a célt a piac szereplői is támogatják, már a próbaüzemben érezhetők pozitív változások, például a magyar áruk szállítása átlátható, eredetük bizonyítható. Közgazdasági elemzések szerint a rendszer teljes üzemelésével, a szankcionálás révén várhatóan elkerülik Magyarországot az adót kijátszó vállalkozások – tette hozzá.

Tállai András sajtótájékoztatójának részlete

Tállai András kiemelte, hogy az ekáer miniszteri rendeletbe sok könnyítés kerül, például a súly és értékhatárra vonatkozóan, illetve egyes tevékenységek kikerülnek a rendszer hatálya alól, például mentességet, egyszerű bejelentési módot nemcsak tevékenység, hanem árbevétel alapján is lehet kérni.

A HVG adatai alapján készült összeállításunk szerint összesen 27 cég kérhetne egyszerűsített bejelentési kötelezettséget, ha a 300 milliárdos éves nettó árbevételen kívül nem lennének további feltételek is.

További módosítások lehetőségét sem veti el a minisztérium

Ha a gyakorlat újabb módosításokat kíván meg, ebben a kormány, a minisztérium partner lesz annak érdekében, hogy a rendszer jól működjön, és elérje a jogkövető adózók megerősítését, az áfacsalók kiszűrését – mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva Tállai András közölte: a rendszerből kikerülnek a más törvények által szabályozott termékek, például a jövedéki termékek, a vámfelügyelet alatt álló termékek, a veszélyes hulladékok és fémek, a gyógyszerek, a postai küldemények. Egyszerűsített bejelentést kérhetnek az éves 300 milliárd forint éves árbevételű, köztartozás mentes cégek.

A rendeletterv szerint azonban további feltételnek is meg kell felelni ahhoz, hogy élhessenek a cégek az egyszerűsítéssel, abban az esetben, ha nem kockázatos terméket fuvaroznak, így összesen alig több mint tucatnyi cégnek jár a könnyítés.

14 cég, akiknek vélhetően egyszerűbb lesz az EKAER

ekaer3

60 milliárd forintot, azaz az áfacsalások 4%-át várja a kormány többletbevételként

Kitért arra is, hogy az idénre várt 150 milliárd forint többlet áfabevétel egyharmadát, mintegy 60 milliárd forintot az ekáer rendszer működéséből remélik.

A kormány adatai alapján kiszámítható, hogy az áfacsalások 96 százaléka az EKAER bevezetését követően is megmarad. írta a Levegő Munkacsoport december 16-án Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.
Ugyancsak újságírói felvetésre az államtitkár kifejtette, hogy véleménye szerint a termékek papíron történő utaztatása megszűnik az ekáer rendszer következtében, a szigorú ellenőrzés és a kilátásba helyezett szankció hatására, amely az áru értékének 40 százalékáig terjed.

Forrás: MTI, kormany.hu

Adjon visszajelzést!