Vasárnaptól éles az EKÁER – nyilatkozta Tállai András

Vasárnaptól éles az EKÁER – nyilatkozta Tállai András

Elindul-e vasárnap az éles EKÁER-rendszer? – kérdezte a Kossuth Rádió Tállai András miniszter-helyettest. A beszélgetés teljes szövege ide kattintva hallgatható meg. ?

“Természetesen, hiszen azért az érintettek számára már közel három hónapja ismert a rendszer, hiszen december elején került elfogadásra a jogszabály, január elsején lépett hatályba. De rögtön úgy, hogy nem élesben, hanem csak lényegében próbaüzemként működött. Majd január végén úgy látta a kormány, hogy még szükséges egy hónapot meghosszabbítani, és lényegében még február 28-ig ilyen bírságmentesen lehet használni, próbálni, ismerkedni a rendszerrel.” – mondta el Tállai András.

Még nem lehet tudni, milyen szabályok lesznek érvényesek március 1-től

Február 24-én, azaz négy munkanappal az éles indulás előtt ? még mindig nem lehet pontosan tudni, milyen szabályok alapján kell majd jelenteni március elsejétől: a részletszabályokat tartalmazó rendelet ugyanis még a társadalmi egyeztetés szakaszában van, és ha a Nemzetgazdasági Minisztérium érdemben vizsgálja a beérkezett észrevételeket, akkor szinte biztos, hogy még változni fog a február 19-én nyilvánosságra hozott tervezet a kihirdetés előtt.

Tállai András hozzátette: “A miniszteri rendelet az élethez van szabályozva, amiket jeleztek a gazdálkodók, a piac szereplői, azokat próbáltuk mindent szinte figyelembe venni, egy nagyon aktív párbeszéd alakult ki.”

Megnyugtatóan rendezték az eddig felmerült kéréseket? – kérdezte az újságíró.

“Nagyon bízunk benne, hogy nagyon kevés probléma lesz, lecsökken a kérdések és a gondok száma. Igen, értelmezési kérdéseket is rendeztünk a miniszteri rendeletben. De azért miniszteri rendelet és nem törvényjavaslat – amiért kritikát kaptunk a parlamentben -, hogy pontosan, hogyha felvetődnek még a gyakorlati életben nehézségek, problémák, akkor a miniszteri rendeletet igazából néhány nap alatt hozzá lehet igazítani.

Tállai András szerint ha a rendszer hibájából, hiányosságából adódó nehézség jelentkezik egy-egy vállalkozásnál, akkor a NAV természetesen méltányosan jár majd el.

Adjon visszajelzést!