Beszámoló egy február 25-i EKÁER tájékoztatóról

Beszámoló egy február 25-i EKÁER tájékoztatóról

Számos panaszos levelet kapunk az EKÁER-rel kapcsolatban, amelyek közül most egyet kommentár és szerkesztés nélkül adunk közre. 

Beszámoló a február 25-i EKÁER tájékoztatóról

“A tájékoztatót egy szakmai szövetség kezdeményezte. A NAV-ot a Tájékoztatási csoport vagy osztály két szakembere képviselte. Mindenki feszülten várta, hogy az EKÁER-ről szóló legújabb változásokról tájékoztassák a résztvevőket. Erre nem ez történt, hanem a még mindig hatályos szabályokról beszéltek, amiről persze tudjuk, hogy napokon belül megváltozik. Mégis ehhez ragaszkodtak az előadók, mert ?nincs felhatalmazásuk? a már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvényről és a készülő rendeletről beszélni. Így hát ezt kellett a népes hallgatóságnak elfogadni.

Előzetesen kérdéseket lehetett feltenni az előadóknak. Ezeket felolvasták és válaszoltak, közben ilyen szavakkal toldották meg a mondandójukat :

?szerencsés lenne így csinálni?, ?szerintem így lenne jó?, ?talán ezt kellene választani”, ?ezt felejtsük el?, ?ezt úgy is megváltoztatják?, ?erre nincs jó megoldás?,  ?ezt nem is értem?, ? mi már szóltunk az informatikai fejlesztőnek, de még nem csináltak semmit?, stb.

Mindenki le volt döbbenve.

Bevezetés előtt két munkanappal ezt kapjuk. Nem az ott megjelent NAV-os emberek az okai hogy itt tartanak, hanem az aki ilyen helyzetbe hozza őket.

Elismerték hogy az informatikai rendszer még nem működik tökéletesen. A törvény módosítás még nem jött ki. És ami borzalom, hogy bizony a NAV szakemberei sem tudják, amit már mindenkinek tudnia kellene.

Ez így nem mehet.

Nem az EKAER-rel van bajunk, hanem a nem életképes rendszerrel, a rossz informatikai háttérrel, a gyakorlatban alkalmazhatatlan és  értelmezhetetlen jogi szabályozással, és a NAV-tól elvárható nívós tájékoztatás hiányával.

Március 1. után úgy büntetnek, ahogy a terepen lévő ellenőr dönt.

Hogy csak egy példát mondjak: a türelmi idő alatt megállította egy ellenőr egy Olaszországba tartó vonatba beszállító tehergépkocsinkat. A közúti szállítás magyarországi felrakóról egy magyarországi vasúti rakodóra ment. EKAER szám volt igényelve, amit az ellenőr látott a NAV rendszerre csatlakoztatott számítógépén.  Az ellenőr kérdése az volt, hogy miért nem az olaszországi cím van feltüntetve lerakóként, ahová a vonat megy. Nem is értettem ,hogyan kérdezhet ilyet, hisz csak a közúti részre érvényes az EKAER. A vagonos szállításhoz semmi köze az EKAER-nek, azt a CÍM vasúti fuvarlevélen ellenőrizhetik.

Tehát így vannak felkészülve. És ezután mit várhatunk március elsejétől?

 

Adjon visszajelzést!