Ma közzétették, hétfőig véleményezhető az a rendelettervezet, amely a kihirdetést követő hatvanadik napon bővíti a kockázatos termékek körét az EKÁER-ben.

EKÁER: újabb módosítási terv véleményezhető

Ma közzétették, hétfőig véleményezhető az a rendelettervezet, amely a kihirdetést követő hatvanadik napon bővíti a kockázatos termékek körét az EKÁER-ben.

A kockázatos termékek új, tervezett listája

A rendeletterv letöltése ?

A hatásvizsgálati lap letöltése ?

A tervezet 2015. március 23-ig véleményezhető a ekaer@ngm.gov.hu elektronikus elérhetőségen.

Szigorítás lesz, de nem annyira durva, mint eredetileg tervezték

Még február 27-én számoltuk be először a tervezett változtatásokról. Azóta az NGM változtatott a terveken: mégsem lesznek kockázatos termékek a vas- és acéláruk, a kenőolajak, és az eredetileg tervezettnél kevesebb szigorítás várható az elektronikai cikkek körében is.

Bővül a felsorolás olyan eddig a mellékletben nem szereplő termékek körével, melyek esetében a NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint magas az áfacsalások kockázata. Kockázatos termékek lesznek például a porszívók, mobiltelefonok, televíziók, nyomtatók.

Kockázatos élelmiszerek közé bekerülnek a csokoládék, a savanyúságok, a kandírozott gyümölcsök, a dzsemek és a gyümölcslevek.

Több mint két hónap lesz a felkészülésre

Nem kell kapkodni, a rendelet a kihirdetést követő 60. napon lép majd hatályba.

Javítják a hibákat

A módosítás alapján a rendelet által kockázatosnak minősített élelmiszerek közül kikerülnek – egyúttal a kockázatos egyéb termékek közé bekerülnek – azon termékek, melyek nem minősülnek élelmiszernek, így az EKÁER szám megállapításához szükséges előfeltételt – FELIR számmal történő rendelkezést – sem tudják teljesíteni.

Kikerülnek a kockázatos élelmiszerek közül:

0601Hagyma, gumó, gumós gyökér, hagymagumó, gyökércsíra és rizóma vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődésben, növekedésben (vegetációban) vagy virágzásban; cikórianövény és gyökér, a 1212 vtsz. alá tartozó gyökér kivételével
0602Más élő növény (beleértve azok gyökereit is), dugvány és oltvány; gombacsíra
10089010tritcale

Adjon visszajelzést!