Összefoglaltuk az április elsejétől hatályba lépő EKÁER-es változásokat.

Változások az EKÁER-ben április 1-től

Összefoglaltuk az április elsejétől hatályba lépő  EKÁER-es változásokat. Az informatikai rendszer is frissül elvileg ma éjfélkor, bízunk benne, hogy zavartalan lesz az átállás. Éjfélkor frissül EKÁER-kalkulátorunk is.

Április elsejétől életbe lépő rendelkezések

A 6. § (2)?(4) bekezdése, a 8. §, a 10. § (2) bekezdése, a 13. § (2) bekezdése, a 15. § (8) bekezdése, a 22. § b) pontja 2015. április 1-jén lép hatályba.

Változhat a bejelentő belföld-belföld viszonylatban!

Ha belföld-belföld viszonylatban a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja, a bejelentési kötelezettség a címzettet terheli. Láncügylet esetén azt a címzettet terheli a bejelentési kötelezettség, aki a terméket elfuvarozza vagy elfuvaroztatja.

Indoklással érvényteleníthető lesz az EKÁER-szám az igénylésétől 15 napig

Már nem csak a megrendelés meghiúsulása esetén érvénytelenítő majd az EKÁER szám, hanem más indokból is. Az EKAER számot ? a 15 napos érvényességi ideje alatt az érvénytelenítés indokának megadásával ? érvénytelenítheti az adózó, az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja, azaz EKÁER nyelvén: az elsődleges és másodlagos felhasználó is.

Életbelépő könnyítések nagyvállalatoknak és beszállítóiknak

Holnaptól egyszerűbbé válik néhány tucat termelő nagyvállalat és a Magyar Posta élete. Nekik elegendő lesz csupán minimális adatokat megadniuk az EKÁER szám igényléséhez. Ehhez a kedvezményhez az éves nettó árbevételnek el kell érnie az 50 milliárd forintot, és a saját termelésű készlet értékesítéséből származó nettó árbevételnek is el kell érnie a 40 milliárd forintot.

Az érintettek elvileg éjféltől tehetnek az EKÁER hivatalos honlapján nyilatkozatot az árbevételükről, ezt követően ők már egyszerűsített felületen adhatják meg az adatokat.

ekaer_konferencia

Adjon visszajelzést!