EKÁER: manuális vagy szoftveres adatbevitelt érdemes választani?

EKÁER: manuális vagy szoftveres adatbevitelt érdemes választani?

A vállalkozások 84 százaléka még manuálisan, azaz a munkavállaló által bevitt adatokkal kér EKÁER-számot – írta a héten a Világgazdaság a PANNON Szoftver Kft. felmérésére hivatkozva. Összegyűjtöttük az érveket a két megoldás mellett és ellen.

Manuális adatbevitel

1428665699_CheckNyomozni mindenképpen kell

Ha nincs adat, akkor bizony telefonálni, e-mailezni kell a partnerekkel. Ezt egy szoftver nem fogja senki helyett megcsinálni.

Más feladatokat is megcsinál

Ha már új embert veszünk fel az adminisztrációra, biztosan más feladatokat is találunk neki. Egy szoftver nem főz kávét, nem teszi rendbe az adatbázisainkat sem.

Az ember gyorsan tanul

Ha bejelentés nélkül, váratlanul változik az EKÁER internetes felülete, azonnal látni fogja a kolléga és kénytelen lesz azonnal utánanézni, megtanulni az új szabályokat. A szoftveres megoldásnál várni kell a fejlesztőkre.

Megéri, ha nincs sok bejelentés

Napi 1-2 bejelentést még bőven meg tud csinálni egy már meglévő kolléga is.

1428665688_DeleteHibázik

Minden egyes másolás, begépelés, bediktálás esetén kockáztatjuk, hogy hiba csúszik a bejelentésbe. Egy elütés, és ellenőrzés esetén bizonygathatjuk a jóhiszeműségünket, vagy akár bírságot is kaphatunk.

Óriási stressz

Hatalmas felelősség és stressz az EKÁER-adminisztráció. “Az áru értékének negyven százaléka” – a bírságtól való bénító félelem állandóan ott lebeg az alkalmazott feje felett, minél nagyobb a stressz, annál nagyobb az esély a hibázásra.

Kalkulálhatatlan a munkaidő

Ha túlterhelt, lefagy vagy leáll az EKÁER felülete, akkor órák telhetnek el az ismételt próbálkozásokkal. Egy félnapos rendszerleállás miatt a következő munkanap akár az éjszakába is nyúlhat, mire az előző nap elmaradt bejelentéseket pótolni tudják.

Nem termel értéket

Ha valaki csak kizárólag EKÁER-adminisztrációt végez a munkaidejében, értékes erőforrást vesztegetnek el vele a cégek. Mennyi értelmesebb, értékteremtő feladatot kaphatna ugyanez az alkalmazott!

Szoftveres adatbevitel

1428665699_CheckNem hibázik

Egy szoftver 100 százalékos pontossággal küldi be a NAV-nak a vállalatirányítási rendszerben lévő adatokat. Nincs véletlen elütés, félrehallás.

Egyszeri költség

Konstrukciótól függően akár egyszeri beruházással le lehet tudni a fejlesztést. Nem kell havonta bért és járulékokat fizetni. Egyetlen  hibás bejelentésből eredő kötbér vagy bírság többe kerülhet, mint maga a fejlesztés.

Átlátható

Minden adatbejelentés pontosan követhető, visszakereshető, az archiválás is megoldódik, nem kell kinyomtatni vagy egyesével elmenteni a NAV felületéről a korábbi bejelentéseket.

Stabil

A szoftveres megoldás esetén nem kell tekintettel lenni az EKÁER leállásaira, ha nem tud adatot küldeni, addig próbálkozik automatikusan, amíg újra fel nem támad a NAV-os rendszer.

Platformfüggetlen

Számos megoldás kényelmesen használható tableten, mobiltelefonon is. Így adott esetben még sokat úton lévő kisvállalkozóknak is nagy segítség lehet.

Adatelemzésre is használható

A beküldött adatok standard formátumúak, miért ne használhatnánk ezt a kincset érő adattömeget másra is?

1428665688_DeleteFrissíteni kell, ha változás van

Ha változik a NAV-os informatikai háttér vagy a jogi környezet, nincs mese, azonnal frissíteni kell. Jó esetben az IT-szolgáltató ingyenesen garantálja a jogszabálykövetést.

Kicsiknek nem érdemes

Napi legalább 5 EKÁER-köteles fuvar esetén éri meg belevágni.

Drága

Ha nem “dobozos” megoldást választunk, hanem egyedi fejlesztést csináltatunk, akkor milliós nagyságrendű összegeket is jelenthet.

Várni kell a bevezetésre

Hetek telhetnek el a megfelelő beszállító kiválasztásával, a szerződéskötéssel, egyeztetéssel, miközben addig is be kell küldeni a bejelentéseket.

Más költséghely

  • Miből finanszírozzuk a jogszabályi kötelezettség miatti többletterhet? Hol maradt még tartalék?
  • Ha most kapok pénzt, végre vehetek fel embert?
  • Ha most kapok pénzt, végre megcsináltathatom azt a fontos fejlesztést az IT-rendszeremben?
  • Most kellene a kockás papírról és az excel táblákról vállalatirányítási rendszerre váltani?
  • Mennyire segítőkészek a belföldi és a külföldi partnereim az adatközlés tekintetében?
ekaer_konferencia

Adjon visszajelzést!