Közel 6 milliárd forintos uniós támogatásból fejleszthetnek a hazai logisztikai vállalkozások

Közel 6 milliárd forintos uniós támogatásból fejleszthetnek a hazai logisztikai vállalkozások

Közel 6 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást 15 vállalkozás a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében meghirdetett Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázaton – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-vel.

Rakossy Balazs

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár

Tájékoztatása szerint a fejlesztések összértéke megközelíti a 16 milliárd forintot, a projekteket jellemzően 30-50 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek. A célterülettől függően elnyerhető összeg 25 millió és egy milliárd forint között volt.
Az államtitkár kiemelte, hogy a pályázati felhívás célja a környezetvédelmi szempontból kiemelt szerepet játszó intermodális logisztikai központok fejlesztése, illetve a regionális logisztikai központok esetében a csomóponti infrastruktúra fejlesztése.
Rákossy Balázs elmondta: a regionális logisztikai központok fejlesztésével, illetve mindenekelőtt az általuk nyújtott komplex logisztikai szolgáltatások számának bővítésével és minőségének javításával a kormányzat azt szeretné elérni, hogy javuljon a kis- és középvállalkozások (KKV) versenyképessége. Fontos szempont volt az is, hogy magas hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz juthasson a Magyarországon áthaladó nemzetközi áruforgalmazás.
A pályázat támogatja az eszközbeszerzést, az infrastrukturális és ingatlan beruházást, valamint az IT-fejlesztést. A támogatásból többek között beszerezhetnek a kedvezményezettek

  • térinformatikai rendszereket,
  • árukövető és árumozgást feldolgozó és nyilvántartó rendszereket,
  • korszerű, NFC (Near Field Communication) technológián alapuló logisztikai alkalmazásokat.

Az államtitkár kiemelte: a konstrukciót a 2011-es meghirdetése óta folyamatosan nagy érdeklődés övezte. A 2007-2013-as programozási időszakban a GOP 3-as, azaz Üzleti környezet elnevezésű prioritásán belül ez volt az egyik legsikeresebb és legvonzóbb kiírás.

 

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!