Együttműködés a beszerzők és a műszakiak között

Együttműködés a beszerzők és a műszakiak között

 

Az idén harmadik alkalommal került sor az MLBKT és tagozata, a Beszerzési Vezetők Klubja szervezésében a beszerzési innovatív workshop megszervezésére. A szervezők célja, hogy az MLBKT keretein belül önálló fórumon gyűjtse össze a beszerzési szakma képviselőit. A rendezvényen immár hagyomány, hogy egy másik szakterülettel is igyekeznek kapcsolatot teremteni, annak érdekében, hogy az adott terület problémáit körüljárják, s meghívva őket a szereplők közé közvetlenül is párbeszédet folytassanak a mindennapokban felmerülő szakmai kérdésekről.

A rendezvényen az idén 73-an vettek részt, ami mutatja az egyre növekvő érdeklődést. A szervezők nevében örömmel várjuk a jövő évi program szervezéséhez a javaslatokat.

Kemendy Nándor, a BVK vezetőjének köszöntőjében a műszaki területekhez kötődő beszerzések sajátosságait járta körül, röviden bemutatva a beszerzési szakmára leginkább befolyással bíró trendeket.

VISION 2020

Nyitóelőadásként Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Gergely Ákos, a Doqsys Kft. ügyvezető igazgatója és Berczik Márton, az SAP Hungary Kft. Technology Presales vezetője a Vision 2020 tanulmány tanulságait foglalták össze.

Egyre gyakrabban jelennek meg kisebb, nagyobb terjedelmű, a beszerzés jövőjét vizionáló kutatások, tanulmányok. Nem véletlenül. Az információ technológia rohamléptekben fejlődik, mely természetesen a vállalatok gazdasági, pénzügyi és beszerzési folyamataira is hatással van.

A tanulmány az üzleti környezet változását, átalakulását prognosztizálja 2020-ra, köszönhetően az információ technológia gyors fejlődésének. A Vision 2020 tanulmány kapcsán, érdemes egy pár szót említeni a globális trendekről és ezeknek a trendeknek a beszerzésre gyakorolt hatásukról. A hálózatba kötött gazdaság egyik nagy előnye az, hogy alacsonyabb költségek mellett, hatékonyabban és gyorsabban tudnak működni a vállalatok különböző osztályai egymással, például a beszerzési osztály a pénzüggyel. Egyszerűsödnek a folyamatok, egyrészt a mobilitás, másrészt a magasabb felhasználói élménynek köszönhetően. Nem kell heteket várni egy fontos riportra, a prediktív analitikának és hálózati intelligenciának hála naprakész riportokkal dolgozhatnak a vezetők is. A szállítói kockázatok is nagymértékben csökkenthetők, a fejlettebb monitoring és compliance megteremtésével. A sikeres vállalatok ma már az üzleti hálózatokat a kereskedelmi partnereikkel való együttműködésre, növekedésre és folyamatos fejlesztésére használják. A tanulmány szerint sok jelenlegi beszerzési feladat – amelyeket nem osztanak szét az anyagok vagy szolgáltatások felhasználóinak – kiszerveznek 2020-ig. A vállalatok jelentős mértékben növelni fogják az anyagok, szolgáltatások, munkaerő, tapasztalat és új ötleteik szállítóinak a függőségét.

Ha érdekli a teljes tanulmány az alábbi linkre kattintva tudja elérni: www.futureofprocurement.com

 

Beszerzés a műszaki igazgató szemével

Andreas Szakacsi, a Claas Hungária Technical CEO-ja, előadásának fő célja az volt, hogy bemutassa a műszaki terület és a beszerzés kooperációjában rejlő erőt, mellyel végső soron hatékonyabban lehet működtetni a vállalatot, így megteremtve a magasabb színvonalú vevőkiszolgálást.

Egy-egy gyakorlati példán keresztül mutatta be a különböző stratégiai termékek beszerzési folyamatát, a műszaki terület követelményeinek figyelembevétele mellett. Stratégiai területek közé tartozik a műszaki felszerelések, műszaki megoldások (K+F), műszaki teljesítmény (lézervágó) és szolgáltatások (logisztika, üzemeltetés), melyek beszerzéséért külön beszerzési csapatok tartoznak felelősséggel.

A törökszentmiklósi CLAAS Hungaria Kft. Európa legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának, a CLAAS cégcsoport százszázalékos leányvállalata. A vállalat kiemelt figyelmet fordít termékeinek folyamatos fejlesztésére, és itt már a beszerzés is jelentős szerephez jut.

Kész projekteken keresztül (alkatrészek, logisztikai szolgáltatások beszerzése), ahol a célok és az elvárások ismertek voltak, megtudhattuk, hogy a beszerzési osztály, hogyan volt képes hozzájárulni az egyes projektek sikereihez.

A második példánál egy jóval fejlettebb festőműhely integrálása volt a feladat, egy már létező rendszerhez, melynél egyaránt működött az előkezelés és a kataforetikus mártó festés (KTL). Projekt célja volt, többek között, a kapacitás növelése, környezetvédelmi szabályok betartása, különösképpen a VOC-tartalomra vonatkozó korlátozások figyelembevételével. Mi az, amiben támogatást tudott nyújtani a beszerzés? Döntéshozatalnál nem csak az ár számított, TCO-val számos más egyéb szempontot is megvizsgáltak. Specifikus elvárások és követelmények közé tartozott természetesen a piac alapos ismerete, a rendszerek és folyamatok ismerete és az emberi tényezők (együttműködés a gyártással foglalkozó kissé nyers kollégákkal, az IT szakértőkkel, vegyészekkel). Fontos megjegyezni, hogy minden egyes projektet, projektvezetők irányítottak.

 

Beszállítók szerepe a műszaki kiválóságban

Juhász Péter, stratégiai beszerzési vezető a produktív anyagok beszerzésén túl az indirekt termékek és szolgáltatások beszerzéséért is felelős a ZF Hungária Kft.-nél, és nyerte el 2014-ben Az Év Beszerzési Menedzsere címet.

A ZF Hungária 2013-ban 110 ezer sebességváltót állított elő, csaknem 60 milliárd forint árbevételt ért el, és magyarországi tevékenysége során összesen 145 millió eurónyi beruházást hajtott végre. ZF beszállítóinak közel 50 százaléka magyar, ez 53 millió eurónyi olyan beszerzést jelent évente, amelynek bevétele hazai kis- és középvállalkozásokhoz jut. Nehéz találni olyan járművet a világon, melybe nem épült bele valamilyen ZF termék.

Rövid cégismertető után Juhász Péter többször is kiemelte azt, hogy a magyar vállalkozások is fel tudják venni a versenyt a Kínával, Indiával vagy éppen a Mexikóval, éppen ezért a hazai beszállítók fejlesztése szerves részét képezi a cég üzleti stratégiájának.

Szó esett arról is, hogy éves szinten mekkora mértékű költségcsökkentést kell elérni a produktív anyagok területén a beszerzésnek. Számos kreatív megoldást kellett bevezetnie Juhász Péternek és a csapatának, hogy az elvárásokat teljesíteni tudják. Stratégia beszállítók fejlesztése mellett, például olyan kiegészítő termékeket, szolgáltatásokat, technológiákat kellett keresniük, amivel jelentős megtakarításokat generálhattak. Gyakorlati példák bemutatásán keresztül kaphattunk részletesebb képet az egyes beszerzés fejlesztési projektekről és eredményeikről. Többek között a beszállítói audit riportálási rendszer sikeres tovább fejlesztéséről vagy éppen a villamos energia hatékonyabb felhasználásáról is hasznos tippekhez jutottak a beszerzési vezetők.

Beszerzési menedzser életpálya

Gábor Zsolt, a ProcurCon ügyvezetője moderálta azt a beszélgetést, melynek felkért hozzászólói  Lávay Balázs, ComCast, Decker Lívia, OEM és Kovács László, MEE VET voltak.

Beszerzők nem születnek csak úgy, és Magyarországon ritkán is tanulnak beszerzőnek. A kollégák beleszeretnek a szakmába, vagy csak itt landolnak, esetleg tovább is lépnek innen. Melyek a tipikus életpályák és melyek azok, amik még lehetségesek?

Gábor Zsolt több olyan kérdéssel indított a pódiumbeszélgetés előtt, melyeken hosszan elgondolkodhatnánk. Ha csak visszaemlékszünk arra, hogy mi indított el minket a beszerzői pályán, mivel foglalkoztunk előtte és hova jutottunk általa, számtalan emlék törne fel nem csak az öreg rókák, de a fiatalabb, pár év tapasztalattal rendelkező beszerzők fejében is. Egy beszerző, beszerzési vezető szinte folyamatosan két tűz között éli életét, és ebben a szakmában ez egyáltalán nem meglepő. A munkavégzéshez szükséges tudást manapság már iskolában is meg lehet szerezni, de sokan vannak úgy, hogy csak belecsöppentek ebbe a munkakörbe, alkalmazkodtak, rengeteget tanultak, tapasztaltak és túléltek, majd a megszerzett tudással járultak hozzá vállalatuk profitnövekedéséhez.

A beszerzés fejlődésének fokozatairól, majd a jelenlegi munkaerőpiac helyzetéről is sok érdekeset hallhatott az, aki részt vett a konferencián. Egy céghez már nem csak az anyagok érkeznek Just In Time, hanem a munkaerő is, ezért a munkahelyekért folytatott verseny minden eddiginél kiélezettebb lett.

Merre tovább beszerzés?  A ComCast beszerzési vezetőjének, Lávay Balázsnak meggyőződése, hogy az internet mára már szerves részét képezi a beszerzésnek is, ha csak az információszerzésre vagy a hatékonyabb munkafolyamatokra gondolunk, nem tudjuk és nem is érdemes az internet adta megoldásokat kikerülni. Decker Lívia, neves beszerzési szakember, az OEM Group nemzetközi stratégiai beszerzője és logisztikai vezetője egyenesen Londonból érkezett a BVK 2015-re. A beszerzés egy szolgáltatás, pontosabban egy szolgáltatási centrum –fejtette ki. Csapatmunka nélkül pedig nem tud hatékonyan működni. A belső osztályokkal való kooperáció, hosszú távon járul hozzá az eredményes munkavégzéshez. Kovács László, MEE Villamos Energia Társaság elnöke szerint előnyt jelent az, ha egy beszerző több, különböző területen (értékesítés, üzemeltetés, logisztika, marketing) is szerzett már munkatapasztalatot, hiszen a megszerzett tudást csak kamatoztatni tudja munkája során.

Korosztályok viszonyulása a beszerzéshez is egy érdekes kérdés volt. Lávay Balázs szerint, jellemtől és piaci adottságoktól függ, hogy ki, mennyire tud érvényesülni ebben a szakmában. Több példán keresztül fejtette ki Kovács László, hogy a fiatalok sokkal nyitottabbak a nemzetközi karrier lehetőségekre.

Hogyan építsünk csapatot? Analógiák a sport és az üzlet között

A konferencia VIP vendége, Ocskay Gábor, a SAPA Fehérvár AV19 jégkorongcsapatának szakosztály-igazgatója a csapatépítésről tartott előadásában igyekezett röviden összefoglalni a sikerhez és a nemzetközi elismeréshez vezető út legfontosabb, legmeghatározóbb mérföldköveit. Érdekes és izgalmas történekkel szolgált Ocskay Gábor úr, kinek előadását a társaság késő estig szívesen hallgatta volna.

Mindennek az alapja a csapat. Megfelelő vezetők nélkül pedig a sikerek mindig elérhetetlenek lesznek. Szinten tartással nem lehet komoly eredményeket elérni, mivel az a teljesítmény visszaeséséhez vezető út első lépcsőfoka. Ocskay Gábor kitörölte a szótárából ezt a fogalmat és nem véletlenül. Komoly eredményeket, melyeket globális szinten mindenki elismer, csak rengeteg munkával és alázattal lehet elérni. Tehetséges játékosok, akik nem képesek a csapattal együtt játszani, csapatban gondolkodni, nem képezhetik a csapat részét.

Továbbra is az a cél, hogy a SAPA Fehérvár AV 19 Székesfehérvár jégkorong csapatának döntő többsége magyar játékosokból álljon.

Az ebéd után két szekcióban folytatódott a szakmai tapasztalatcsere.

Műszaki beszerzések a szolgáltató szektorban

 

Az FM beszerzés különlegességei

Az FM beszerzés nagyon sok elemében különbözik az egyéb beszerzésektől, többek között azért is, mert 90%-ban valamilyen, az emberek által nyújtott tevékenységet kell értékelnie és megvásárolnia a beszerzőnek. Nagyon széles szakmai területet ölel át. Giltán Tivadar, Allianz Hungária Zrt. beszerzési és üzemeltetési igazgatója előadása az alábbi kérdésekre adott választ: Milyen beszerzőre van szükség? Milyen eszközök segíthetik az FM beszerző munkáját? Milyen speciális SLA elemeket érdemes beépíteni szerződésbe?

Fontos, hogy legyen a beszerzőnek műszaki főiskolai/egyetemi végzettsége. Építő, építészmérnöki végzettség pedig előnyt jelent. Tárgyalóképes angol vagy más idegen nyelvtudás is fontos, értelemszerűen, valamint beszerzési vagy értékesítési területen szerzett minimum 3 éves tapasztalat csak javítja a jelentkező esélyeit. Miért is érdemes bevonni a beszerzést ebbe a tevékenységbe? Többek között azért, mert egységes fellépéssel és professzionális érdekképviselettel kedvezőbb kondíciók érhetők el, így jobb átláthatóság és erősebb kontroll mellett, nő a hatékonyság, csökkennek a tranzakciós költségek, melyek nagyobb megtakarítást eredményeznek.

Milyen eszközök segíthetik az FM beszerző munkáját? Az e-beszerzés különböző eszközei hatékonyan képesek támogatni az FM beszerzést is. Fordított aukciót FM szolgáltatások beszerzésére is lehet használni, de csak miután egy alapos, minden részletre kitérő specifikációt hoztunk létre. Belső on-line katalógusokat is lehet használni a napi adminisztráció csökkentésére. Például higiénia, irodaszerek, catering, takarítás.

Milyen speciális SLA elemeket érdemes beépíteni szerződésbe? A feladat pontos meghatározásán és az áron túl, a határidők kitűzését és a fizetési feltételeket. Ez eddig egyértelmű lehet mindenkinek, viszont még gondolni kell a menet közben felmerülő feladatok kezelésére és a felelősségek meghatározására is. Túlszámlázás tiltásán túl a kötbér-rendszer és a garancia-rendszer is beépíthető a szerződésbe.

Facility beruházások beszerzése beszállítói szemmel

A 12 milliárd Ft éves forgalmú Strabag Property and Facility Services Zrt. FM igazgatója, Ruzsinszki Tibor, ajánlatadói oldalról mutatta be a facility beruházási tenderek sajátosságait és osztotta meg általános tapasztalatait velünk.

Számos, különböző típusú tenderrel találkozott már Ruzsinszki Tibor, ki a jól menedzselt és szakmailag is kiváló pályázatokat tartja a kedvenceinek, ahol a beszerzés és a műszaki tartalom egyensúlyban van. Viszont mindenhol, minden területen akadnak ellenpéldák. A vicces jelzőkkel ellátott kivételek hallatán sokan felnevettek, mivel teljesen életszerűek voltak a példák. Csak, hogy egy párat említsek, ide tartozott a „nem tudjuk, mit akarunk” tenderek, a „megvan a befutó, de a tender előírás” tenderek, a „soha nem foglalkoztam FM-mel, de szakértő vagyok” tenderek.

Vajon akkor, mit is jelent a „minőségi tender”? Röviden egy világos koncepcióval ellátott, részletes szakmai leírás tervekkel és dokumentumokkal, ahol számon kérhető és teljesíthető SLA és KPI rendszer mellett, a főbb szerződéses tételek is szerepelnek.

E-beszerzési tender és fordított aukció ma már kéz a kézben jár, így arról is hallhattunk egy pár szót, hogy miért is tartja jó dolognak és kevésbé jónak, egy ajánlatadó a versenyeztetést. Például azért jó, mert a teljes transzparencia mellett, nagyobb az esélyegyenlőség, viszont a többletszolgáltatás elértéktelenedik és a minőség gyakran háttérbe szorul. Több gyakorlati példa is bemutatásra került, az előadás végén azt javasolta Ruzsinszki Tibor minden beszerzőnek, hogy éljenek az innovatív beszerzési megoldásokkal, a digitális világ előnyeinek kihasználásával. Nagyobb nyitottság mellett, több beszállítót érnek el és így az árak is jobbak lesznek.

 

Műszaki beszerzések a termelési szektorban

A szekció a beruházásokhoz és az üzemfenntartáshoz, karbantartáshoz kapcsolódó beszerzési sajátosságokat vizsgálta.

 

Üzembővítés rekordidő alatt

A GlaxoSmithKline Biologicals Kft. Supply Chain & Procurement Senior Managere, Barta Tibor cége beruházásainak beszerzési kérdéseit osztotta meg a részvevőkkel. A cégnél a közelmúltbeli beruházás talán a szokásos limitációkkal indult (erősen nyomott időkorlátok, limitált budget, belső támogatási-együttműködési kérdések korlátai), de sikerült a beszerzői csapatnak a kivitelezés során a monopol beszállítói helyzeteket jól semlegesíteni, egy célirányos benchmarkinggal a költségeket kordában tartani (és az eredeti ajánlatokhoz képest komoly megtakarításokat elérni), valamint elkerülni a sokszor tipikusnak számító jelentősebb időbeli csúszásokat. Tanulságként fogalmazódott meg a még szorosabb pénzügyi egyeztetés, a szerződésjogi lehetőségekben való nagyobb jártasság, és a még komolyabb belső vevői egyeztetések igénye.

 

Üzemfenntartás és karbantartás

A karbantartással kapcsolatban Nagy Péter, a LEGO Category Buyere elemezte azt a másfajta beszerzői és beszállítói fókuszt, ami a beruházások lezárulta után, a csatasorba állított technológiák fenntartásához, folyamatos működését biztosításához szükséges. Előadásában tárgyalásra kerültek az idevonatkozó szolgáltatási szerződéseknél az SLA-k (Service Level Agreement) és KPI-ok (Key Performance Indicator) fontossága és kialakításának módja; a szolgáltatók kiválasztási szempontrendszere, az e területen tipikus szerződések kötelező tartalmi elemei, a kiszervezés (outsourcing) előnyei és kockázatai.

A szekció kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melyhez a két előadón kívül csatlakozott, Juhász Péter a ZF Hungária Stratégiai Beszerzési Vezetője, illetve Elek Gergő, aki több multinál edződött tapasztalt beszerzési vezető, jelenleg pedig a Transped Logisztikai Vezetője. Öröm volt látni, hogy a nap végén is a közönség intenzíven érdeklődött a téma iránt és komoly interaktivitás, párbeszéd alakult ki a kerekasztal résztvevők és a hallgatóság között.

A szekciót Gábor Zsolt, az MLBKT elnökségi tagja moderálta.

 

 

Az összefoglalót készítette: Bíró Dániel és Gábor Zsolt

Adjon visszajelzést!