Ingyenes teherautósofőr-képzés 6000 főnek szeptembertől

Ingyenes teherautósofőr-képzés 6000 főnek szeptembertől

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Wáberer György, a magyar közúti fuvarozás és személyszállítás fejlesztésének miniszterelnöki megbízottja, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke a VT-Arriva Kft. budapesti telephelyén tartott eseményen ünnepélyesen bejelentette a hivatásos gépjárművezető képzés költségvetési támogatását. A képzések megvalósítására a kormány hazai és uniós források bevonásával 5 milliárd forintot biztosít, amely mintegy 6000 leendő gépjárművezető részére fedezi a C és E kategóriájú jogosítvány megszerzésének költségeit.

A projekt költsége egy sofőrre vetítve 833 000 Ft. A képzések piaci ára jelenleg 400 000 Ft környékén van, ám az állami program tartalmazza a jelentkezők toborzását, több körös szűrését és a folyamatos mentorálást is.

A kétkedők szerint a frissen képzett sofőrök inkább vállalnak majd munkát Nyugat-Európában a magasabb fizetés miatt. Erre lehet megoldás, hogy a kormányzati szándék szerint a magyar vállalatok ösztöndíjjal támogathatják a képzésen résztvevőket, a sikeres vizsga után pedig állást biztosítanának nekik.

A képzési program elsőként hazai forrásból a Közép-Magyarországi Régióban indul: a munkaerő-toborzás augusztusban, a képzések szeptemberben kezdődnek meg. A nehézgépjármű vezetők kiválasztását és képzését az MKFE-vel szakmai együttműködésben az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) bonyolítja.

Wáberer György kezdeményezésére a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) felmérte a fuvarozó vállalkozások munkaerőigényét. A kutatás több mint 6000 nehézgépjármű vezető azonnali foglalkoztatásának igényét mutatta ki.

A kormány a közelmúltban kiemelt kérdésként foglalkozott a magyar közúti fuvarozás és személyszállítás fejlődését fékező tényezőkkel, amelyek között a kínzó munkaerő-hiány az egyik legnagyobb hangsúlyt kapott téma volt. Tekintettel arra, hogy a fuvarozási ágazat több ezer megfelelő végzettséggel rendelkező álláskeresőnek lenne képes azonnal tisztes megélhetést biztosítani, döntés született arról, hogy költségvetési forrásból is támogatást kell nyújtani a megfelelő képzési rendszer kiépítéséhez és működtetéséhez.

Első lépésként hatezer fő képzésére kerülhet sor, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA NKft.) és a Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályainak bevonásával. A sikert garantálhatják a VT-Arriva Kft. 300 fős munkaerőigényére szervezett buszvezetői képzési projekt eredményei.

Július 17-én indult a jelentkezés

A toborzás augusztusban több csatornán is megkezdődik, a képzések várhatóan szeptemberben indulnak a Közép-Magyarországi Régióban. Az OFA NKft. által szervezett, C és E kategóriás jogosítvány, valamint GKI megszerzésére irányuló speciális szakirányú képzést sikeresen teljesítők a munkaerő-hiánnyal küzdő vállalkozásoknál helyezkedhetnek el.

A képzésre a www.ofa.hu honlapon lehet jelentkezni.

Július 17-én pénteken 10-15 óra között már 1022-en jelentkeztek arra az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Czomba Sándor, pénteken az M1 aktuális csatornán.

Adjon visszajelzést!