Az EKÁER felületén az elmúlt hetekben számos fejlesztést élesítettetek. A fejlesztések érintik azokat is, akik nem manuálisan viszik fel az adatokat, hanem interfészen keresztül, automatizáltan küldik a NAV-nak a bejelentendő adatokat.

Automatikus EKÁER-beküldés: aug. 15-től kötelező az új verzió

Az EKÁER felületén az elmúlt hetekben számos fejlesztést élesítettetek. A fejlesztések érintik azokat is, akik nem manuálisan viszik fel az adatokat, hanem interfészen keresztül, automatizáltan küldik a NAV-nak a bejelentendő adatokat. 

Az EKÁER informatikai fejlesztéseinek részletes listája itt olvasható ?

Fontos! Ha XML-t, interfészt használ, kérdezzen rá a fejlesztőknél a verzióváltásra!

Az új verzió augusztus 15-től kötelezően alkalmazandó lesz, és a korábbi verziójú XML üzenetek támogatása megszűnik. Ezért mindenképpen érdemes rákérdezni a vállalati megoldás fejlesztőjénél arra, hogy felkészültek-e a változásra.

Méltányosság az EKÁER-es eljárásokban?

– olvasói levél –

Közel ötven főt foglalkoztató, 65 éve működő középvállalkozás vagyunk. Éves forgalmunk meghaladja a két milliárd forintot, bevételünk 60 %-a exportból származik. Export termékünk legfontosabb alapanyagát Portugáliából hozzuk be, amit Estarejja kikötőben rakják fel isotank konténerben hajóra, hogy kb. 14 nap múlva budapesti telephelyünkre érkezzen.

A szállítás optimális esetben két hetet vesz igénybe, hacsak nem történik valami előre nem látható esemény. Pl. rossz idő miatti, vagy az átrakásnál során keletkező késedelem. Sajnos május hónapban az egyik szállítás 14 nap helyett 16 napig tartott. Így a megigényelt EKAER szám a beérkezés előtt lejárt. Az EKAER rendszer a két hét lejártával automatikusan lezárta az EKAER számot. Ennek következtében nem volt alkalmunk a kirakodási időpontot rögzíteni az EKAER rendszerben. A következmény: adóhatósági ellenőrzés, majd hatósági eljárás annak ellenére, hogy az okmányokból világosan kiderül, vállalatunk jóhiszeműen járt el.

Jól látható, hogy fenti esetben az áfa-csalásnak még csak a gyanúja sem merült fel, – vállalatunk fennállásának több mint 65 éve alatt a törvények maximális betartásával működött. Viszont vállalatunk működését veszélyezteti, ha bírságot kell fizetnie a fentiekhez hasonló esetben.

Nem lehetne erre valamilyen megoldást találni? Pl. a két hét lejártával ne csak automatikusan záródjon le az EKAER szám, de legyen alkalom méltányosságot kérni. Vagy a 14 napos határidőt 30 napra emelni…

Adjon visszajelzést!