Rendhagyó módon ellenőrzi a katasztrófavédelem a társhatóságokkal együttműködve a veszélyes áruk szállítását. Az egy héten át tartó akcióra szeptember 14. és 18. között kerül sor

Egy héten át ellenőrzik a veszélyes áruk szállítását a hatóságok

Rendhagyó módon ellenőrzi a katasztrófavédelem a társhatóságokkal együttműködve a veszélyes áruk szállítását. Az egy héten át tartó akcióra szeptember 14. és 18. között kerül sor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőségének koordinálásával, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság bevonásával.

A DISASTER 2015 VÁSZ nevű akció fő célja, hogy a benne részt vevő hatóságok a közúton, vasúton, valamint a vízi útvonalakon szállított veszélyes áruk fuvarozásának körülményeit egyidejűleg ellenőrizzék Magyarország területén. A katasztrófavédelem egységei mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság szakemberei is bekapcsolódnak a munkába. Az akciónak – azon túl, hogy biztonságosabbá teszi a közlekedést – fontos célja felderíteni az illegális nemzetközi és belföldi veszélyes szállítmányokat, illetve a rejtetten vagy szabálytalanul továbbított veszélyes szállítmányokat.

Az ellenőrzéseket három kijelölt műveleti megyében, mindhárom szállítási ágazatban, a nap 24 órájában végzik majd a szakemberek. A meghatározott 11 ellenőrzési pont – gyorsforgalmi utak, fő- és mellékutak, vízi- és vasútvonalak, határátkelők – lefedik a veszélyes áruk szállításával érintett hazai határforgalom jelentős részét. Az akció során mobil ellenőri csoportokat is bevetnek annak érdekében, hogy a fix helyszíneket megkerülni próbáló járművezetők és járművük se bújhassanak ki a vizsgálatok alól. Az összesen hat mobil ellenőri csoport szükség esetén a fixen telepített kontrollpontokon is besegít a munkába, így megelőzhető, hogy a járművek feltorlódjanak. Az egy héten át tartó akcióban összesen 282 szakember vesz részt, a katasztrófavédelem állományából száztizenegyen kapcsolódnak be a vizsgálatokba.

Adjon visszajelzést!