Összefoglaló: Lean tagozati vállalatlátogatás a LEGO Manufacturingnél

Összefoglaló: Lean tagozati vállalatlátogatás a LEGO Manufacturingnél

 

Az MLBK20150910_130805T Lean Tagozata 2015. szeptember 10-én Nyíregyházára szervezett vállalatlátogatást a LEGO Manufacturing Kft-hez, ahol a résztvevők megismerkedhettek a magyarországi LEGO termeléssel és raktározással. Érdekesség, hogy a 4 LEGO vállalat közül csak ez a telephely látja el a világot a 2-5 éveseknek szánt Duplo termékcsaláddal.

Reggel 10 órakor a portán egy rövid bemutatkozó filmmel fogadták az egybegyűlteket. Ezután megnyílt a kapu a csodák birodalmába. A prezentációs teremhez való séta közben már a legtöbben elővették a telefonjaikat, és fényképezték az építő kockákból megépített virágokat a bejárat előtt. A későbbiekben is folyamatosan találkoztunk mindenféle mókás LEGO kockákból épített terepasztalokkal, figurákkal.

A terveket pontosan tartva Pinczés Róbert, LCI (LEGO Continuous Improvement) Consultant 10:30-kor belekezdett az első prezentációba. Bemutatta az 1932-es alapítású dán vállalatot, és fény derült arra, hogy a jelenlegi becslések alapján 2019-re több LEGO figura lesz már, mint ember a világon. Ismertette a hallgatósággal a folyamatos fejlesztés náluk használt alapelveit, módszereit. 11:30-kor megismerkedhettünk Szűcs Arnolddal (Operation & Logistics Senior Director), aki elméleti szinten bemutatta az okos raktárukat. Két épületben is van automata raktározás: az egyikben dobozokat, a másikban pedig raklapokat tud az általuk darunak elnevezett szerkezet ki- és betárazni. Mindemellett a rendszer képes a rakatbontásra és -építésre is, valamint az önálló szortírozásra. Szó esett az ezzel párhuzamosan működő manuális raktározásról is.

Az ebéd közben már mindenki izgatottan beszélt a nemsokára kezdődő gyártúráról. Először a LEGO fröccsöntő gépeket, majd a kész kockák csomagolási folyamatát nézhettük meg.

20150910_125909Ezután következett a mindenki által várva várt okos raktárak helyszíni bemutatása. Az 510 000 egyedi férőhelyes dobozos 22 méter magas raktárban kezdtünk, majd a 44 600 paletta tárhelyes, 36 méter magas raktárban folytattuk az utunkat. Előbbiben 10, utóbbiban 7 robot végzi a ki- és betárolást 170 méter hosszan. Végül megtekintettük a beszállítási és a kiszolgálási területet, illetve a dolgozók által üzemeltetett manuális raktárt is.

A prezentációs terembe visszaérkezve egy rövid előadást hallottunk a LEGO Duplók termeléstervezéséről. Zárásképpen pedig Pinczés Róbert minden felmerült kérdésünkre válaszolt a gyárral kapcsolatban. Mindenki nevében állíthatom, hogy egy nagyon izgalmas napot tölthettünk el a LEGO Manufacturing Kft-nél, ahol megtapasztalhattuk a kellemes munkahelyi környezetet és a folyamatos fejlődés iránti elkötelezettséget.

Laukó Vivien

Adjon visszajelzést!