Ezermilliárd forintot szán a kormány közlekedésfejlesztésre 2020-ig

Ezermilliárd forintot szán a kormány közlekedésfejlesztésre 2020-ig

Ezermilliárd forintot szán a kormány közlekedésfejlesztésre 2020-ig – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Szijjártó Péter kifejtette: a közlekedésfejlesztésen belül 2020-ig 515 kilométernyi gyorsforgalmi út épülhet, közútfejlesztésre pedig 460 milliárd forintot fordíthatnak.

Felidézte a kormány célját, hogy 2018-ra minden autópálya elérje az országhatárt, és a közlekedésfejlesztés egyik legsarkalatosabb pontjának nevezte, hogy a beruházásokért a világban zajló “öldöklő” versenyben Magyarország eredményes maradjon.

Megemlítette, hogy 2014-ben az elmúlt 17 év legnagyobb beruházási ütemét mérték, az 5216 milliárd forintnyi beruházás 14 százalékkal haladta meg a 2013. évit, és az ország idén is versenyben vagy.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar külgazdasági stratégia egyik fontos szempontja az itt termelő nemzetközi vállalatok logisztikai igényeinek kiszolgálása. Hozzátette, Magyarország vonzerejének egyik jelentős pontja, hogy sűrűn szövik át az európai közlekedési útvonalak, amelyeket azonban fejleszteni is kell.

A kormány döntése értelmében a Győrt keletről elkerülő, 813-as út 2017 év végéig elkészül, így az M1-es autópálya eléri a 14-es utat, és megteremtődik az összeköttetés a győri és a pozsonyi ipari parkok között, amely újabb beruházásokat vonz majd a térségbe – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az első ütemben a 4,4 kilométer hosszú szakasz az M1-es autópályát köti össze az ipari parkkal. A második ütem keretében 3,8 kilométernyi út a jövő év végére készül el, a harmadik ütem részeként pedig 5,2 kilométernyi út fog épülni és egy híd a Mosoni-Dunán 2017 év végéig.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy a közlekedésfejlesztésen túl a városnak szakképzett munkaerővel is rendelkeznie kell, hogy megőrizze versenyképességét. Ennek érdekében a kormány, a város, az Audi Hungaria Motor Kft. és a Széchenyi István Egyetem között létrejött egy megállapodás, hogy a megyeszékhelyen megalakuljon egy Közép-Európában egyedülálló felsőoktatási ipari centrum.

(MTI)

Adjon visszajelzést!