Beszerzési Menedzserindex: Visszatért a nyár eleji bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 55,3.

  • A korábbi októberekkel összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú októberi átlagnál (51,8), és az elmúlt három év átlagánál (52,0).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent szeptemberhez képest.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont felé került ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei április és szeptember kivételével növekedésre utalnak.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 55,3. Ez alapján a válaszadók szeptemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonhetedik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51 pont körül tömörültek a havi megfigyelések. A 2015. október havi index 0,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi értéknél (55,8), hasonló értéket idén január-márciusban, május-júniusban és szeptemberben jelzett (mindegyik esetben 54-56 pont körül).

hirlevel_fejlec640x82px

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de két havi szűkülés után a termelt mennyiség növekedését jelzi második hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben háromszor volt magasabb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, és a mostani így a második legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyengült. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap bővülés után első hónapja szűkülnek. Az idei októberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a nyolcadik legkisebb októberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig hat hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és az idei áprilisi és szeptemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték újból növekedésre utal. Értéke magasabb lett szeptemberhez képest, és az ötödik legmagasabb októberi 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  •  A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség két hónapig csökkent, július-augusztusban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból bővülést tapasztalunk.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke növekedett, de további csökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után harmadik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legkisebb októberi.
  • A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a tizenegyedik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén eddig öt alkalommal jelzett bővülést az index.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de két havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. 2013-ban az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Két hónapos szűkülés szakadt meg ezzel, hogy továbbra is bővülést jelezzen az index, 2015 júniusa és szeptembere után ismét.
  • Ebben a hónapban cukor, foszforalapanyagok, ipari szalonna, nátriumszilikátok, papír, sertésbőr, tojás és tölgy fűrészáru esetén jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fénypor és polietilén granulátum kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink lágyító és PVC esetében.

Adjon visszajelzést!