Bajban lévő stratégiai cégeknek is elengedik a kockázati biztosítékot az EKÁER-ben

Bajban lévő stratégiai cégeknek is elengedik a kockázati biztosítékot az EKÁER-ben

A december 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az az NGM rendelet, amely számos más NAV-ot érintő jogszabályt módosított, köztük nagyon apró mértékben az EKÁER-t is.

A módosítás azoknak a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet státusszal rendelkező cégeknek nyújt mentőövet, amelyek csőd-, vagy felszámolási eljárás alatt gazdasági tevékenységet folytatnak. Ezek a cégek egyedi kérelmet adhatnak be az állami adó- és vámhatóság vezetőjének, aki engedélyezheti nekik a biztosítékadási kötelezettség alóli mentességet.

Kik élhetnek az új mentességgel, ha még működnek?

Azok a cégek, akiket a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősít. Ilyen státusza van többek között számos víziközmű-szolgáltatónak, húsipari cégeknek (pl. Pápai Hús Kft., Kapuvári Hús Zrt., Gyulai Húskombinát Zrt.), több építőipari cégnek, továbbá kollégiumoknak, sportlétesítményeknek.

Ebben a státuszban vannak az olyan jelentős környezeti károkat okozó cégek, mint a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. és az Illatos úti ipartelep egykori használója, a Budapesti Vegyiművek.

A kormány kiemelt jelentőségi gazdálkodó szervezetnek minősítette még például a Győri ETO FC-t, a Magyar Urán Bányászati Zrt.-t, az Alisca Bau Vagyonkezelő Zrt.-t, a STRABAG-MML Kft.-t vagy a SWIETELSKY Iskolaprojekt Ingatlanhasznosító Kft.-t.

Ha ezek közöl a cégek közül bárki csőd- vagy felszámolási eljárás alá kerül, és ezalatt továbbra is folytat gazdasági tevékenységet, egyedi kérelemmel fordulhatnak a NAV vezetőjéhez az EKÁER-ben fizetendő kockázati biztosíték elengedéséért.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánításról kormányrendeletekben rendelkeznek.

A 2015 januárjában elindult EKÁER elsődleges célja a kormányzati és adóhatósági kommunikáció szerint a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése volt.

 

 

Adjon visszajelzést!