Kiemelten ellenőrzi a NAV az EKÁER-t 2016-ban

Kiemelten ellenőrzi a NAV az EKÁER-t 2016-ban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden év február 20-ig  közzéteszi az adott év ellenőrzéseinek főbb szempontjait. Idén az EKÁER és az Uber is kiemelt célpont lesz.

2016-ban kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

  • a közúti áruforgalom ellenőrzésére,
  • az online pénztárgépekre,
  • a közösségi szolgáltatásokra
  • és fókuszban marad az internetes kereskedelem is.

Az ellenőrzéseknél már egy új megközelítés lesz a jellemző, a szemléletet az adózók magatartása és az életútja határozza meg.

Megbízható adózóknak könnyítések, nagy adózóknál folyamatos ellenőrzések

Meghatározó lesz 2016-ban az adózói minősítésen alapuló ellenőrzések kétirányúsága. A megbízható adózóknál megelőző jellegűek lesznek az ellenőrzések, tájékoztatással ösztönözve a szabályok betartását. A kockázatos adózók esetében azonban visszatartó és kényszerítő jellegű, míg a nagy adózóknál folyamatos lesz az ellenőrzés.

Kiemelt ellenőrzési terület lesz az EKÁER 2016-ban

A NAV az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) célzottan ellenőriz, mellyel a virtuális szállítmányokat csökkenti és az adóelkerüléseket azonnal feltárja. A rendszer bevezetése óta a NAV munkatársai 65 ezer esetben végeztek közúti ellenőrzést, melyből 43 ezer EKÁER számhoz kapcsolódott. Az EKAR adatok alapján indított adóellenőrzések 69 százaléka zárult megállapítással.

Az Uber-re is figyelnek majd

A sharing economy (közösségi étkezés, személyszállítás, szálláshely-nyújtás) terjedésének hatására a NAV is kiemelten figyeli a gazdaság ezen területét. Az elektronikus számlázással az adócsalás elleni küzdelem és az adóellenőrzések hatékonysága is javulhat.

 

A NAV felkészült az adatexporttal továbbított adatállományok feldolgozására, ami lehetővé teszi az ellenőrzéseknél a számlázó programmal kiállított számlák adatainak hatékonyabb felhasználását.

 

A jövedéki ellenőrzések egyik fontos célja a dohánygyártmányok illegális forgalmazásának megakadályozása. E mellett a NAV jelenlétére lehet számítani a fémkereskedőknél valamint az üzemanyagtöltő állomásokon, továbbá a hamisítás és a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítse is kiemelt feladat.

 

A NAV az irányelvek szerint a társasági adó területén az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, az adóalap módosító tételek jogszerűségére, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti költség, ráfordítás elszámolására, a transzferár képzés gyakorlatának ellenőrzésére összpontosít.

Közúti áruszállítás is a a figyelem középpontjában marad, hiszen a 2015-ben végzett 473 adóellenőrzés 80,8 százaléka zárult megállapítással.

A szabályokat szándékosan megszegők a NAV szigorú fellépésére, a jogkövetők és esetleges apróbb szabálytalanságokat vétők méltányosabb hozzáállásra számíthatnak. Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

A NAV honlapján megtalálhatók a 2016-os ellenőrzési irányok. »

Adjon visszajelzést!