Jó ügyeket segíthet a logisztika

Jó ügyeket segíthet a logisztika

Logisztikusként könnyű manapság karitatív segítséget nyújtani, ha a jószándék megvan. A tárgyadományokat gyűjtő szervezetek rendszeresen keresnek újrafelhasználható csomagolóanyagokat, gyártás során keletkezett maradékokat,  szabad raktár- vagy fuvarkapacitást.

Az MLBKT többször segített már tagjainak köszönhetően: gyűjtöttünk használt kartondobozokat a Mikulásgyárnak, hajtottunk fel karitatív célra teheratós segítséget, folyamatosan gyűjtünk egy hajléktalanoknak főző civil csoport részére ételdobozokat. Összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol elkél a logisztikusok segítsége.

A cégeknek is hasznos

A túltermelésből adódó maradék és a gyártási melléktermék megsemmisítése nincs ingyen. Ugyanakkor mások számára értékes anyagok kárbavesznek anélkül, hogy valaha is hasznosulnának. Ezért is érdemes megfontolni, hogy a hulladékkezelés költségeit nem lenne-e hasznosabb arra fordítani, hogy a karitatív célú felhasználással járó többletmunkát finanszírozzák a cégek. Mert ne hallgassuk el: pénzbe kerül a felajánlással járó többlet adminisztráció a könyvelésen és a szervezéssel járó munkaórákat is meg kell fizetni. Cserébe azonban javul a morál: társadalmi és környezeti szempontból felelősen viselkedik a cég.

Élelmiszerbank Egyesület

Felkutatják és összegyűjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatják a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között.

Mit keresnek? Csomagolóanyagokat, élelmiszergyártók és kereskedelmi láncok felajánlásait, anyagmozgató eszközöket és önkénteseket.

Kapcsolat:
Cseh Balázs
20/468-9593
cseh.balazs@elelmiszerbank.hu
www.elelmiszerbank.hu

Food Not Bombs Budapest

11204912_1020520337988663_5739171206370983649_nA civil társaság egy vallásoktól és pártpolitikától független nemzetközi szerveződés magyar csoportja. A mozgalom keretében kidobásra szánt élelmiszerekből vegetáriánus és vegán ételeket készítenek, és ezeket rászorulók számára osztják szét. Céljuk felhívni a figyelmet a szegénység, a hajléktalanság és az élelmiszerpazarlás ellen. A csoport tagjai a Fehérvári úti piacra és a Fővám téri vásárcsarnokba járnak szombatonként, és elhozzák a kidobásra ítélt, de még felhasználható zöldségeket, melyekből vasárnaponként az Élesztőben ételeket főznek.

Mit keresnek? Tisztára mosott műanyag ételszállítós edényeket gyűjtenek vasárnaponként 10 és 15 óra között az Élesztőben (Budapest, IX. kerület, Tűzoltó u. 22.).

Kapcsolat:
Fehér Lilla
70/664-2321
foodnotbombsbp@gmail.com
facebook.com/foodnotbombsbudapest/

 

Szociális Csomagküldő Mozgalom – SZOCSOMA

Egy független informális csoport, melyet sok más aktivista csoport támogat: ez a SZOCSOMA. Céljuk a tartós, mélyszegénységben, elkülönítő kirekesztettségben élő, főleg vidéki romák sokrétű támogatása. A Szociális Csomagküldő Mozgalom, a SZOCSOMA – tagjai közvetlen bevonásával – főképp csomagokat küld azoknak a családoknak, akikkel korábban személyes kapcsolatba került találkozók, látogatások alkalmával. A csoport így küszöböli ki a személytelen, intézményes küldés átláthatatlanságát.

Mit keresnek? Kartondoboz, ragasztószalag, pántoló szerzám és anyagok, erős műanyag zsákok, zacskók, nagy méretű szatyrok. Szállításban is elfogadnak segítséget.

Kapcsolat:
Bárányi Ildikó
baranyi.ildiko.50@gmail.com
30/280-5785
facebook.com/SZOCSOMA/

Maradékbazár

A Humusz Szövetség kezdeményezésének célja, hogy a termelés és a mindennapi működés során keletkező anyagmaradékokat eljuttassa oktatási intézményekhez, kézműves csoportokhoz, amelyek kreatívan újrahasznosítják azokat. A gyártók ezzel pedig csökkenthetik a képződő hulladékukat. Angolszász országokban ilyen kezdeményezések évtizedek óta nagy sikerrel működnek „scrapstore” néven. A Humusz Szövetség elsőként indítja el a Maradékbazár nevű hasonló programot, egyelőre online felületen.

Mit keresnek? Gyártási anyagmaradékokat keresnek, amik kreatív célokra használhatóak. Örömmel vesznek logisztikai segítséget is.

Kapcsolat:
Bogdán Judit
70/410-9143
bogdanjudit@humusz.hu
www.tulsokcucc.hu

maradekbazar-fejlec-20160128

 

 

Adjon visszajelzést!