Kakaó világpiaci körkép: mi befolyásolja a húsvéti süteményekhez is használt kakaópor árát?

Kakaó világpiaci körkép: mi befolyásolja a húsvéti süteményekhez is használt kakaópor árát?

A kakaópor tekintetében a kiskereskedelemben az elkövetkező fél-egy évben stagnáló árakra lehet számítani, kisebb-nagyobb kilengéssel – például az elmúlt hetekben 8-10%-os emelkedés volt tapasztalható. 

Ma a világ kakaóbab fogyasztásának 68%-át a Nyugat-Afrikai termesztés adja. Az első kakaópor gyártási próbálkozások a 18. században kezdődtek Hollandiában. Napjainkban a világ kakaópor termelése kb. 4 millió tonna körül van, aminek 40%-át Európában állítják elő.

Súlyos fenntarthatósági problémák a kakaótermesztésben

A világ csokiéhsége egyre növekszik. A folyamatosan növekvő keresletet alig bírják kiszolgálni a hagyományos kakaótermelő farmergazdaságok. Ezért számos cég és állami, államközi szervezet indított különböző programokat a fenntartható kakaótermesztés érdekében.

Ezeknek a programoknak a fő céljai:

  • hosszú távra biztosítsák a magas minőségű kakaókínálatot,
  • javuljon a farmerek jövedelmezősége és életük minősége,
  • oktatási és egészségügyi programok révén erősödjenek a farmerközösségek,
  • bővüljenek a termelő kapacitások és növekedjen a hatékonyság,
  • minimalizálják a környezeti hatásokat és a biodiverzitás támogatását.

Ugyanakkor ma már egyre könnyebben hozzáférhetőek a fair trade kakaók, csokoládék is Magyarországon.

További kakaópiaci elemzések itt »

Alapvetően két nagy kategóriával találkozunk a boltokban: a 10-12%-os és 20-22%-os fajtákkal. Létezik 22-24%-os kakaópor is, amelyet jellemzően a csokoládéipar használ csokoládéitalokhoz vagy magas minőségű bonbonokhoz. Az alacsonyabb kakaóvaj tartalmú kakaóporokat leginkább az tej- és édesipar, valamint a pékek használják. Természetesen a minőségbeli különbség az árban is megmutatkozik: a 20-22%-os kakaók jellemzően 30-40%-kal magasabb áron kaphatók, mint a 10-12%-osak.

A kakaópor gyártás területén a legmagasabb minőséget a mai napig az ún. holland gyártási eljárás* képviseli, amit több-kevesebb sikerrel a világ más részein is próbálnak utánozni. A Tutti Kft. 25 éve forgalmaz holland kakaóport, és saját termékeibe is a legjobb holland technológiával készült kakaóporok kerülnek.

Prohászka Ottó, a Tutti Kft. tulajdonos-ügyvezetője  a kakaópor világpiaci áráról

Cégünk 25 éve foglalkozik kakaó kereskedelemmel, csomagolással, feldolgozással. Az elmúlt negyed században volt már a (20-22%-os) kakaó 1,5 dollár/kg, de 6,5 dollár/kg is. Ha csak az elmúlt 5 évet nézzük, itt is 2 és 5 euró/kg között mozgott a világpiaci ár. Hogy erre mi a magyarázat? Több dolog összetett hatása érvényesül.

A kakaó tőzsdei cikk, és mint tudjuk, ha valami a tőzsdén adható-vehető, akkor ott az ár nem csak a kereslet-kínálat törvényei szerint alakul. A kakaóbab mezőgazdasági termék, ezért az időjárás is jelentős mértékben befolyásolja a termék mennyiségét és minőségét. Mivel ez fontos befolyásoló tényező, ezért szinte hetente jelennek meg a kakaóbab termésbecslésével kapcsolatos információk és ezek a hírek ilyen vagy olyan okból máris befolyásolják a kakaóbab világpiaci ármozgását.

A termőterületek jelentős része politikailag instabil területen helyezkedik el, mint például Nyugat-Afrika (itt a fő termelő országok: Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria). Sokszor a kakaóbab kikötőbe történő eljuttatása is veszélyeztetett.

A globális kakaótermelés megoszlása 

kakaó_termelés

Forrás: Cargill

Másrészről az elmúlt időszakban nem egyszer láttunk már a piacon jelentős mértékű spekulatív szándékú termékfelvásárlást, amivel a piacon pillanatnyi hiányérzetet keltve jelentős ármozgást (drágulást) generáltak.

Ez nagy részben annak köszönhető, hogy az elmúlt 10-15 évben a gazdasági világválság miatt megrengett a befektetők bizalma a pénzügyi és ingatlan piacok iránt és egyre nagyobb tömegű tőke áramlott az árupiacok irányába – így számos mezőgazdasági termény, pl. a kakaóbab is egyre gyakrabban és erősödő mértékben lett tárgya spekulatív üzleteknek.

A kakaópor világpiaci ármozgását jelentős mértékben befolyásolja a kakaóvaj világpiaci ára is, mivel a kakaóbabnak több mint felét ez adja. A kakaóvaj legnagyobb felhasználója a csokoládéipar. 2004-ben egy jelentős jogi változás történt, amikor az EU engedélyezte a hidrogénezett növényi zsírok használatát a csokoládé termékekben, és a kakaóvaj maximum 5%-át ezáltal helyettesíteni lehetett. Korábban többé-kevésbé kiszámítható volt a kakaópor/kakaóvaj felhasználásának mennyisége és árának alakulása, illetve ezek egymáshoz való viszonya. Durván azt lehetett mondani, hogy ha drágult a kakaóvaj, akkor olcsóbbá vált a kakaópor és fordítva. Amikor a vaj ára magas, a gyártók átállnak az eredeti csokoládéról a bevonó massza és a nugátok gyártására – ami a kakaópor igényt növeli csak, mivel a termék nem tartalmaz kakaóvajat, így emelve a por árát a piacon.

Mindezek mellett a világ kakaópor igénye folyamatosan növekszik, a világ GDP növekedését követi az igény, szinte megegyező százalékban. Döntően Kína, India kakaóétvágya erősödik, ezt a mértékű növekedést a kakaótermelés nem tudja ilyen ütemben lekövetni. Így már látható, hogy a fent felsorolt tényezők együttesen milyen bonyolult módon hatnak a kakaó világpiaci árára, nem csoda, hogy az árgörbe rendkívül hektikus képet mutat. Nagyon jól informáltnak és szerencsésnek kell lenni az importőröknek, kereskedőknek, hogy jó időben hozzanak döntést a vételről és az eladásról.

Visszatérve a fogyasztók asztalához: jelenleg azt lehet tudni, hogy a kiskereskedelemben az elkövetkező fél-egy évben stagnáló árakra lehet számítani, kisebb-nagyobb kilengéssel – például az elmúlt hetekben 8-10%-os emelkedés volt tapasztalható. Ennél hosszabb időszakra nehéz pontos előrejelzést adni, az szinte a jóslás kategóriájába esne.

large_article_im2155_hi-res_Cocoa_Unilever-Barry_Callebaut_tcm13-350895

Kakaótermelők. Forrás: Unilever

Adjon visszajelzést!