Március 31-ig kell fizetni a kamarai díjat – bukhat a köztartozásmentesség!

Március 31-ig kell fizetni a kamarai díjat – bukhat a köztartozásmentesség!

Érdemes még ezen a héten rendezni az 5000 Ft összegű kamarai díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényleges végrehajtási eljárásban szedi be az összeg dupláját – hívja fel a hazai társaságok figyelmét a MAZARS és ügyvédi irodája a MARCALLIANCE. A vezető nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: a 2016. március 31-ig kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV.

„Érdemes a határidőt betartani, hiszen tényleges végrehajtás indul a nemfizetők ellen és a NAV a tartozáson felül további 5000 forint végrehajtási díjat is felszámít majd. Kibúvó sincs, hiszen az adóhatóság a kamarák által átadott tartozások jogosságát nem mérlegelheti, ráadásul a végrehajtás megindításának ténye a cégnyilvántartásba is bekerül, ami további kellemetlenségeket okozhat” – foglalta össze Dr. Borsy János, a MAZARS-szal együttműködő Borsy Ügyvédi iroda (a Marcalliance tagja) cégjogi szakjogásza.

EKÁER-esek: bukhat a köztartozásmentesség!

Még komolyabb problémát generál magának az a mulasztó, aki egyébként szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisban” – fogalmazott Borsy János. A MAZARS jogi szakértője rámutatott: a törvény erejénél fogva a kamarai tagdíj köztartozásnak minősül, ezért ha a kamarai tagdíjat a társaság nem fizeti meg, azt kockáztatja, hogy kikerül a köztartozásmentes adózói adatbázisból, és elveszti az ezzel járó előnyöket. Ez leghátrányosabban az EKÁER-bejelentésre kötelezett, ún. kockázatos termékeket (pl.: sertéshúst, gyümölcsöt, ruhaneműt) szállítókat érintheti.
Esetükben a mindössze 5000 forintos kamarai tagdíj-mulasztás ahhoz vezethet, hogy a kockázatos termékek után biztosítékot kell fizetniük, azaz az áruk értékének 15%-át előre le kell tenniük a NAV számlájára.

Adjon visszajelzést!