Április 5-től üzemszerűen működik az új traffipaxrendszer

Április 5-től üzemszerűen működik az új traffipaxrendszer

Április 5-től üzemszerűen működnek a hivatalosan Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok – tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t. A projekt 14,5 Mrd Ft összegű Európai Uniós támogatást élvezett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata közleményében azt írta: befejeződött a Véda közúti intelligens kamerahálózat infokommunikációs vizsgálata. Az eszközök április 5-én reggel 8 órától üzemszerűen működnek. Ezek az új kamerák a sebességmérés mellett – a többi között – forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak.
Tavaly decemberben Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon.
A Belügyminisztérium, az ORFK és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala konzorciumában megvalósuló projekt keretében felszerelt új traffipaxok pontos helyét a rendőrség honlapján térképes és táblázatos bontásban is közzétették.

A részletes helyszínlista itt »

A tájékoztatóban felidézték: az Európai Unió a többi között azt a célt tűzte ki, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma – 2010-hez képest – 2020-ig csökkenjen a felére, 2050-ig pedig a nullához közelítsen. Magyarország közlekedéspolitikai programja harmonizál az uniós célokkal – tették hozzá.
kozlekedesi_balesetek

Milyen elemekből áll a fejlesztés?

  • 160 db olyan Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont (továbbiakban: KKEP) beszerzése, amely változtatható helyű.
  • Az ország különböző pontjain – a gyorsforgalmi és főútvonal-hálózaton – összesen 365 forgalmi sávot figyelő fix telepítésű KKEP kiépítése.
  • A fix és a változtatható helyű eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszer (Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer, KAFIR) kialakítása.
  • A rendőrségnél és/vagy társzervezeteinél működő ügyfeldolgozó szakrendszerek fejlesztése.
  • A kapcsolódó szakrendszerekből szolgáltató alrendszerek, pl. a járműre és az üzembentartóra vonatkozó adatokat szolgáltató járműnyilvántartás fejlesztése.
  • A rendszer egyes elemeit, a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózat kiépítése.
  • A rendőrség részére 958 db intelligens, GPS-alapú helyazonosításra alkalmas kézi adatrögzítő és információs eszköz biztosítása.
    A külföldi jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépést szolgáló 26 db személygépkocsi beszerzése.

Adjon visszajelzést!