Mennyi volt a logisztikai és beszerzési szakemberek fizetése 2015-ben?

Mennyi volt a logisztikai és beszerzési szakemberek fizetése 2015-ben?

A logisztikai és beszerzési területen dolgozók az előző évekhez hasonlóan a magyar átlagnál magasabb fizetést vittek haza 2015-ben a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság felmérése szerint.

A KSH adatai szerint 2015-ben Magyarországon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 247 ezer forint volt, az MLBKT nem reprezentatív felmérése alapján a logisztikai és beszerzési területen dolgozók közel háromnegyede (72%) ennél magasabb fizetést kap. A logisztikus szakemberek átlagkeresetét azonban nagyban befolyásolja végzettségük, beosztásuk, munkahelyük földrajzi elhelyezkedése, iparági tevékenysége és mérete is.

Jelentős területi eltérések a fizetésekben

Budapesten és Pest megyében a fizetések a korábbi évekhez hasonlóan most is 20-30 százalékkal magasabbak logisztikai területén, mint az országos átlag, és azt is megállapítottuk, hogy a nagyvállalatoknál dolgozók közel 30-50 százalékkal magasabb átlagos fizetésre számíthatnak, mint a kkv-knál dolgozó társaik. A vállalatok tevékenységét vizsgálva kijelenthetjük, hogy a legmagasabb fizetéseket az építő-, és autóiparból jelentették a válaszadók, de az átlagosnál jobban fizetik munkavállalóikat a pénzügyi és biztosítási szférában, a szállodaiparban tevékenykedő vállalatok, illetve a szállítással, raktározással, vagy például az üzletvezetési tanácsadással foglalkozó cégek is.

Jó befektetés a tanulás

A felmérés megerősíti a korábbi évek tapasztalatait, miszerint a tanulás jó befektetésnek számít a logisztika területén. Az egyetemi végzettség, a mesterdiploma, a doktori fokozat, vagy a másoddiploma megszerzése akár több, mint bruttó 100-150 ezer forintnyi pluszt jelenthet hónap végén.

Felmérésünkben a fizetéseken kívül vizsgáltuk még a béren kívüli juttatások alakulását is, amelyek valamilyen formájában szinte minden megkérdezett részesült a tavalyi év folyamán. Cafeteria juttatást a válaszadók háromnegyede kap rendszeresen, beosztottként éves szinten a 200-210 ezer forintos keret nevezhető átlagosnak, vezetőként ez a csomag jellemzően 300 ezer forint feletti. A nem pénzügyi juttatások tekintetében (a logisztikai feladatok jellegéből adódóan) a vállalati laptop és mobiltelefon használat a legelterjedtebb, a megkérdezettek 63%-ának biztosít a vállalat céges telefont, 39%-uknak pedig notebookot – bár itt már jelentős különbségek vannak az egyes beosztási szintek között.

A fizetésfelmérés részletes eredményeiről készült teljes tanulmányt hamarosan publikáljuk. Ha szeretné megkapni, az alábbi űrlapon feliratkozhat!

Adjon visszajelzést!