Chikán Attila: Negyedszázad

Chikán Attila: Negyedszázad

Chikán Attila, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elnöke így emlékszik az MLBKT indulására.

Chikán Attila, az MLBKT elnöke

Chikán Attila, az MLBKT elnöke

Huszonöt esztendeje alakult meg az MLBKT.

Turbulens időket éltünk, az üzleti szféra épp csak kezdett beleszokni a piacgazdaságba. A vállalatvezetők új fogalmakat kezdtek használni, s ezeket új összefüggésekbe igyekeztek helyezni. A logisztika fogalma nem volt teljesen új, ismertük, olykor használtuk is, de hadd álljon itt egy személyesen megélt anekdota abból a korszakból. Egy neves és valóban nagy tudású professzor egy kandidátusi védésen ezzel kezdte értékelését. „A minap a HÉV-en utaztam, s hallom, hogy a mögöttem lévő ülésen egy anyuka szólongatja a kislányát: Méri így, Méri úgy. Hátranézek, hát bizony Marcsa volt ő, tenyeres-talpas. Na, így vagyok én ezzel a disszertációval. Logisztika így, logisztika úgy. De bizony anyaggazdálkodás ez, a maga puszta valóságában.”

Innen indultunk, nem volt könnyű elfogadtatni, hogy a logisztika a maga átfogó értelmezésével bizony új keretek közé helyez egy sor, természetesen korábban létezett, gyakorolt tevékenységet. Társaságunk maga sem előzmény nélküli: maga a szervezet, s ma kissé furcsának ható neve is, az integrálódás jegyében született, két korábbi intézmény összeolvadásával. Az 1968-as Új Gazdasági Mechanizmus hozta létre a termékforgalmazás hatalmas, az egész gazdaságot átfogó ágazatát, a termelőeszköz-kereskedelem rendszerét. Ennek kiemelkedően fontos intézményei voltak a specializált ágazati termelőeszköz-kereskedelmi (TEK) vállalatok, amelyeknek a Magyar Közgazdasági Társaság keretében működött egy TEK Szakosztálya. Ez volt az MLBKT egyik szülője. A másik pedig a Nemzetközi Készletezési Tudományos Társaság (NKTT) Magyar Tagozata, amelyet azért kellett megalakítani, hogy otthont adjon az NKTT titkárságának. Az akkori politikai és bürokratikus viszonyok mellett ennek kezelése nem volt egyszerű.
Kiváló emberek segítették a Társaság létrejöttét. Csikós-Nagy Béla államtitkár, akadémikus az Országos Anyag- és Árhivatal elnökeként befolyással és pénzzel segített, Marcz Henrik a Metalloglobus, Újvárosi Huba a Ferroglobus, Szultzer Ilona az Autóker vezérhelyettese a TEK vonalról, Szalay László a Vegytek vezére a Magyar Tagozat elnökeként, Berendik Iván a Tervhivatal befolyásos osztályvezetőjeként elévülhetetlen érdemeket szereztek azzal, hogy nemcsak felismerték a kezdeményezés jelentőségét, de aktívak is voltak a megvalósításban.

Alig voltunk harmincan az alakuláskor. Ma közel hatszázan vagyunk. Nagy utat jártunk be.

25 éves az MLBKT: szülinapi koccintás és jótékonysági kezdeményezés – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Adjon visszajelzést!