Túlméretes szállítmány utazott a Dunántúlon – nem mindennapi logisztikai teljesítmény

Túlméretes szállítmány utazott a Dunántúlon – nem mindennapi logisztikai teljesítmény

Több hónapos előkészítés és öt nap küzdelmes utazás után megérkezett Pétfürdőre az a különleges szállítmány, ami napokon át lázban tartotta az országot. A monumentális vegyipari technológiai berendezések a Nitrogénművek Zrt. most épülő, a világ legkorszerűbb technológiájú salétromsav üzemének részei.

 

Az országot április 10-15. között átszelő, egyedi útvonal engedélyes szállítmány szerencsésen megérkezett Pétfürdőre. Az extrém méretű berendezések, amelyek közül a legnehezebb tömege eléri a 110 tonnát, olyan vegyipari technológiai berendezések – ammóniaégető kazán, hűtővizes kondenzátor, abszorpciós torony, stb. -, amelyek nagy biztonságú, modern, környezetkímélő gyártást tesznek lehetővé a Nitrogénművek Zrt. most épülő, és a tervek szerint 2017. június végén üzembe helyezett salétromsav gyárában.

 

A szállítási útvonal kijelölése és az útvonalengedély megszerzése az épített és a természetes környezet védelmének maximális szem előtt tartása miatt több hónapos előkészítést vett igénybe. A szállítási útvonalon különleges intézkedésekkel, villamos áram, telefon, internet és televízió szolgáltatás kikapcsolásával, felső vezetékek megbontásával, útszélesítéssel, akadálymentesítéssel, jelzőtáblák eltávolításával kellett szabaddá tenni a haladást. „Ezúton is köszönjük a lakosság megértését és érdeklődő támogatását, valamint az érintett települések vezetőinek és az E.On, a Thyssenkrupp Industrial Solutions AG, a Bau-Trans és a Magyar Közút szakembereinek körültekintő közreműködését, amellyel segítették a különleges szállítmány célba érkezését” – tájékoztatott Bierbauer Norbert, a Savüzemi beruházási iroda vezetője.

 

A monumentális berendezések nemcsak a szállítás során, de az érkezés után is „különleges bánásmódot” igényelnek, ugyanis a gyáron belül egyedi, 400 tonnás lánctalpas daruval kerülnek majd végső pozíciójukba, megfelelő pozícióba állításukhoz pedig külön mobildaru szükséges.

A Nitrogénművek Zrt. 2015. és 2018. között 110 milliárd forint értékű beruházást valósít meg, aminek része a most épülő új salétromsav üzem is. Az új gyáregység a világ legkorszerűbb technológiájú, dinitrogén-oxid kibocsátását tekintve pedig a legkörnyezetkímélőbb salétromsav üzeme lesz. Az 1150 tonna/nap kapacitású új salétromsav gyár Európa legkorszerűbb műtrágyagyárát fogja ellátni alapanyaggal” – hangsúlyozta ki Bierbauer Norbert. A gyár teljes kivitelezését a Thyssenkrupp Uhde végzi.

 

szallitmany_2

Adjon visszajelzést!