Beszámoló az Európai Logisztikai Szövetség éves közgyűléséről és az Európai Kiválóság-díj díjátadó gálájáról

Beszámoló az Európai Logisztikai Szövetség éves közgyűléséről és az Európai Kiválóság-díj díjátadó gálájáról

Az Európai Logisztikai Egyesület (ELA) idén április 13-án tartotta éves közgyűlését és másnap, 14-én a kiválóság-díjak átadási ceremóniáját és gálaestjét Brüsszelben. Kiss Péter beszámolója a helyszínről.

Brüsszeli helyzetjelentés

Kiss Péter, az MLBKT elnökeA terrortámadásokból lassan ocsúdó városban még mindig rövidített üzemidőben járnak a tömegközlekedési eszközök, éppen 14-én nyitották még csak meg az eddig teljesen lezárt metróállomásokat (de még mindig csak egy-két kijárat üzemel a legtöbb helyen), minden állomáson a mélyben és a felszínen is fegyveres katonák járőröznek. Mindehhez még hozzájárult a légiirányítók sztrájkja is, amelynek következtében rengeteg járatot töröltek, a mi gépünk 3,5 órás késéssel indulva nem is Brüsszelben, hanem a hollandiai Maastrichtben szállt le, és onnan busszal vitték vissza az embereket a belga fővárosba. Közben a Zaventem repülőteret megint lezárták egy időre, mert gyanús parkoló gépkocsit találtak. A város egyik fontos sugárútján, a tőzsdepalota előtt spontán emlékhelyet alakítottak ki, szolidaritást jelző zászlókkal, mécsesekkel, virágszőnyeggel.

ELA közgyűlés

A közgyűlésen először Jos Marinus, az ELA elnöke tartott egy összefoglalót az eltelt év fontosabb eseményeiről, majd a küldöttek megvitatták és elfogadták a 2015. évi pénzügyi beszámolót és jóváhagyták az idei és a 2017. évi költségvetést, valamint a 2018-as előzetes tervet.

Áttekintették az Európai Logisztika Napja előkészületeit, és külön foglalkoztak az ELA speciális tréninglehetőségeivel. Teljesen elkészült és használható a „Mérd fel a tudásod” (Mind the gap) önellenőrző tesztsorozat, amely a honlapról elérhető, és segítséget nyújt az egyes szakterületeken esetlegesen mutatkozó tudásbeli hiányosságok feltárásában, és ennek alapján további képzések tervezésében. A közgyűlés felhatalmazta a Végrehajtó Bizottságot, hogy kezdjen vizsgálódni egy speciális tréningtúra szervezési lehetőségei után, amelynek célzott köre ázsiai, távol-keleti ellátási lánc szakemberek lennének, és európai szakmai körutakat biztosítana számukra.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az új, kicsi szervezetek részére speciális tagdíjrendszert hoz létre, amely ezzel támogatná azok megerősödését. Ebben a rendszerben, évente lassan emelkedően, a hatodik évre érné el a szervezet az aktuális fix tagdíjszintet. Azt is elhatározták, hogy a jelenlegi fix tagdíj 2018-ig nem emelkedik.

Kiss Pétert újraválasztották 

Végül sor került az esedékes tisztújításra is, a lejáró mandátumok helyein. Engem ismét két évre beválasztottak az igazgatóságba, és megválasztottak Pénztárnoknak is (ezzel a Végrehajtó Bizottságnak is tagja maradok). A tavaly megválasztott főtitkár lemondása miatt „műsoron kívül” egy éves ideiglenes időtartamra új főtitkárt is választottak a küldöttek Adriana Palasan, a Román Logisztikai Szövetség elnökhelyettese személyében.

Díjátadó gála kiváló európai logisztikai projekteknek

A közgyűlést követő napon rendezték meg a szokásos (de ezúttal utoljára meglévő) helyszínen, a Vámügyi Világszervezet székházában a díjátadó ünnepséget és előadónapot. Az eseménynek két sztárvendége is volt, ezzel igazi nagy gálává sikerült emelni a rendezvényt. A hat finalista projekt bemutató előadásai előtt a mi kongresszusunkon is járt Alan Mc Kinnon professzor, a Kühne Logisztikai Akadémia igazgatója tartott előadást a Világbank által szervezett és finanszírozott, a logisztikai képességek, kompetenciák és oktatások felmérésére indított kutatás előzetes eredményeiről. A teljes anyag publikálása az év második felében várható. A professzor kiemelte, hogy az eredmények alapján általános hiány van logisztikai szakemberekből mind a négy szinten, de különösen nagy a hiány a húzó piacokon megfelelő vezetőkben, valamint sofőrökből a fejlődő országokban.

A záró előadást Martin Christopher professzor, a Cranfield Egyetem marketing és logisztika tanára tartotta „Ellátási lánc menedzsment: múlt, jelen, jövő” címmel. Rámutatott, hogy a napjainkban tapasztalható ellátási lánc költség-növekedés legnagyobb része a folyamatok nagy és növekvő komplexitásából származik. A hatékony költségcsökkentés záloga a komplexitás csökkentése (a szerkezeti rugalmasság magában foglalja az olyan megoldásokba való befektetési hajlandóságot, amely maximálja a költségességet inkább, mint csökkenti a ráfordításokat).  A következő (ötödik) ipari forradalom alappillérei a digitalizált ellátási láncok, a különlegesen gyors gyártási technológiák, a fejlett robotok, a „szerializált” termékek és a virtuális ellátási láncok lesznek.

Idén az Év Projektje díjat a BLG Handelslogistik GmbH és az engelbert strauss GmbH közös pályázata kapta (Munkahelyi csatlakozás – logisztika az emberek és robotok közötti interfaceben), az Év Menedzsere Michalis Ziglis (Görögország) lett, az előadások után a közönség által megszavazott legjobb előadás díját pedig az Agfa Graphics (Belgium) vihette haza.

 

Kiss Péter, az ELA igazgatósági tagja és pénztárnoka

Adjon visszajelzést!