A jogszabályi, gazdasági, munkaerőpiaci körülmények kedvezővé tételével ösztönözni kell a nemzetközi vállalatokat, hogy magyarországi székhellyel hozzák létre vámszolgáltató központjukat, különben a vámkezeléshez kapcsolódó számos logisztikai feladat elvándorolhat más tagországba - hívja fel a figyelmet a Magyar Vámügyi Szövetség (MVSz) elnöke.

Ösztönözni kell, hogy a vámkezelési központok Magyarországon jöjjenek létre

A jogszabályi, gazdasági, munkaerőpiaci körülmények kedvezővé tételével ösztönözni kell a nemzetközi vállalatokat, hogy magyarországi székhellyel hozzák létre vámszolgáltató központjukat, különben a vámkezeléshez kapcsolódó számos logisztikai feladat elvándorolhat más tagországba – hívja fel a figyelmet a Magyar Vámügyi Szövetség (MVSz) elnöke.

Vizsy József, a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke

Vizsy József, a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke

Vizsy József az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte, hogy a május 1-től életbe lépő új Uniós Vámkódex lehetővé teszi a központosított vámkezelést. Az EB az új vámkódex létrehozásával a vámjogszabályok egyszerűsítését, alkalmazásuk egységesítését, az ügyfelek és a vámhatóság közötti teljes körű elektronikus adatcserét, illetve a gazdálkodók vámügyintézéssel kapcsolatos költségeinek felére csökkentését tűzte ki célul.
Az azonban már most látható, hogy akik a jogi környezet egyszerűsítésére számítottak, azok nagyot fognak csalódni – írta. “A Vámkódex mellett ugyanis további három uniós jogszabályon és 7 uniós iránymutatáson felül meg kell ismerniük a már megjelent nemzeti szintű törvényt, annak végrehajtási rendeletét valamint számos kapcsolódó jogszabályt, amelyeket remélhetőleg május 1-jéig kihirdetnek” – jegyezte meg.
Vizsy József szerint az új jogszabály több területen is jelentősen szigorít a korábbi feltételeken, viszont az igazoltan megbízható gazdálkodóknak számos egyszerűsítést tesz lehetővé a vámügyintézés során.
A központosított vámkezelés lehetővé teszi, hogy azok a vállalatok, amelyek több EU tagállamban telephellyel rendelkeznek, egy tagállamba vonják össze vámtevékenységüket, és onnan végezzék vámkezeléseiket, függetlenül attól, hogy az áru fizikailag éppen hol tartózkodik, illetve hol kerül forgalomba. Így a vállalatok a regionális pénzügyi szolgáltató központok mintájára létrehozhatnak vám szolgáltató központokat, ahol szakmai és technikai erőforrásaikat koncentrálva költséghatékonyan tudják végezni a vámkezeléssel járó feladatokat – ismerteti Vizsy József.
A szakértő hangsúlyozta, Magyarország gazdasági érdeke, hogy a vámkezelési központok itt jöjjenek létre, mert így a vámbevételek jelentős része a magyar költségvetésbe folyik be, és jelentős munkaerőpiaci hatása is lehet ennek a lehetőségnek.

A közlemény kitér arra is, a Magyar Vámügyi Szövetség péntektől Egerben tartja hagyományos háromnapos szakmai konferenciáját, amelynek kiemelt témája az új Uniós Vámkódex.

Adjon visszajelzést!