Logisztikát is érintő változások az új adócsomagban

Logisztikát is érintő változások az új adócsomagban

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden új adócsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Szigorítást terveznek az EKÁER-ben

Ha a tervezetet a parlament elfogadja, akkor az indoklás szerint “EKÁER bejelentési kötelezettség keletkezik akkor is, ha a nem kockázatos terméket nem útdíjköteles gépjárművel fuvarozzák, azonban a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát.”

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer módosításával pedig kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító csalárd kereskedők. – írja az NGM sajtóközleménye.

A kőolajárhoz kötnék az üzemanyagok jövedéki adóját

2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötik. A gazdasági tárca a tavaszi adócsomagban két javaslatot terjeszt elő, a döntés az Országgyűlésé. Amennyiben az Országgyűlés által meghatározott küszöbértékét meghaladja a kőolaj világpiaci ára, akkor a most hatályos adómérték nem változik. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára eléri, az Országgyűlés által meghatározott küszöbértéket vagy az alá csökken, a gázolaj adómértéke 120,35 Ft/liter, az ólmozatlan benzin adómértéke 125 Ft/liter, az ólmozott benzin és a petróleum adómértéke 129,2 Ft/liter lesz. Vagyis a gázolaj adómértéke 10 Ft/literrel, a benzin és a petróleum adómértéke 5 Ft/literrel nő.

A két küszöbérték, amelyet a tárca az adócsomagban javasol: 50, illetve 40 USD/hordó. Ez a Brent kőolaj – adott negyedév végén érvényes – világpiaci futures ára.

A többletbevételt a tervek szerint a hazai közutak – elsősorban az alsóbbrendű utak – felújítására fordítja a kormány.

A tervezet teljes szövege

(null)

(null)

Adjon visszajelzést!