Még várni kell a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásra

Elsősorban a számítástechnikai cégek támogatják, a környezetvédők és az emberjogi aktivisták pedig ellenzik az EU és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP) – jelentette ki Mikola István csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy eddig több mint nyolcvan civil és szakmai szervezettel, szakszervezettel, céggel egyeztettek a TTIP-ről és a tárgyalások eredményét beépítik a döntéshozatalba.

Ugyanakkor a magyar kormány a magyar érdekeket képviseli a tárgyalóasztalnál – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország egy nyitott, exportvezérelt gazdaság, amely érdekelt a szabadkereskedelmi megállapodások megkötésében.

A TTIP-re viszont még várhatóan éveket kell várni, hiszen a két fél elképzelései egyelőre nagyon távol állnak egymástól – mondta, majd hozzátette: “ha egyáltalán sikerül tető alá hozni” a megállapodást.

Az egyezmény jelentőségét jellemezve hangsúlyozta, hogy az EU és az Egyesült államok 800 millió lakója együttesen 44 százalékát állítja elő a világ GDP-jének és a világkereskedelem, mintegy 35 százalékát bonyolítja.

Úgy vélekedett, a civil szervezetek jogos elvárása, hogy a tárgyalások transzparensen folyjanak, amelyet most elsősorban Amerika hátráltat.

Magyarország olyan érdekeket képvisel a tárgyalóasztalnál, mint az eredetjelzővel ellátott termékek védelme. Továbbá úgy gondolják, hogy nincs helye választott bíróságoknak a beruházó és a beruházást fogadó országok közötti vitában. Erre alkalmasak a nemzeti bírósági szervezetek.

Az érdekvédelemben olyan partnerekre találnak, mint a visegrádi négyek, illetve a balti országok, vagy például Franciaország – sorolta az államtitkár.

Adjon visszajelzést!