BMI: Nincs alapvető változás májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,3

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be, és a tapasztalt bővülési ütem majdnem megegyezik az áprilisival. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és ötödik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51-52 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, ami májusban is megfigyelhető. A 2016 május havi index 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi (52,1) értéknél, és az idei év harmadik legmagasabb értéke. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a májusoké 52,5). Az elmúlt három évben a májusi átlag ezzel megegyező volt. Az idei érték a kilencedik legalacsonyabb májusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Májusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többségükben növekedtek áprilishoz képest. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 2,2 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (55,7), és ezzel harminchatodszor bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (51,2) romlott (1,8 százalékponttal csökkent) áprilishoz képest, de a beszerzett mennyiség emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (53,5) értéke 1,2  százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (56,4) ezúttal nagyobb lett áprilishoz képest, és az árak dinamikusabb növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt két hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (49,0) javult, értéke 1,3 százalékponttal magasabb az áprilisinál, de továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. Májusban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közeledett az 50,0 ponthoz. A késztermékkészletek is kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek szintje (49,2) májusban 3,6 százalékponttal lett magasabb.

A késztermékkészletek indexe (49,4) 2,0 százalékponttal lett nagyobb, de ezzel is a készletmennyiség további csökkenésére utal. A külpiaci mutatók áprilishoz képest eltérően alakultak.

Az importindex (50,2) alacsonyabb lett, de bővülést jelez.

Az exportindex értéke (56,8) az elmúlt fél év harmadik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (48,0) 2015-ben áprilisban, szeptemberben és novemberben hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 4,0 százalékponttal kisebb az index értéke, három hónap bővülés után romlást jelezve első alkalommal.

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési 

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

Elolvasom a cikket itt: logisztika.hu

Adjon visszajelzést!