Nő a fuvarozók biztonsága az új KÁSZ-szal – Garancia a fuvardíjak kifizetésére

A kormány alaposan átírta a Közúti Árutovábbítási Szerződésekről szóló 35 éves jogszabályt.

 

A hamarosan kihirdetésre kerülő új rendelet szerint a belföldi fuvarozók garanciát kapnak a fuvardíjak kifizetésére, megtérítik az állásidőt és csökken a kártérítési felelősségük az útjuk során bekövetkezett árusérülésnél. Amiért eddig pereskedniük kellett, azt mostantól garantálja az új jogszabály.

 

A most elfogadott új szöveggel a rendeletalkotó elsősorban a fuvarozók biztonságát igyekszik növelni. A fő területek, ahol változott az előírás: a fizetési határidő, a fizetés módja, a fuvarozók áruval kapcsolatos felelőssége, továbbá az állásidő szabályozása.

 

Főbb változások

 • Kötelező a 30 napos fizetési határidő.
 • Állásidőt kell számolni, ha a fuvarozó készen áll az áru átvételére vagy kiszolgáltatásra, de a rakodás ezt követően egy órán belül nem fejeződik be.
 • Az áru berakására a feladó, kirakására a címzett köteles.
 • Raklap és göngyöleg cseréjét a fuvarozó külön díj ellenében, a feladó költségére, külön szolgáltatásként végzi.
 • A fuvarozó felelőssége három területet érint.
  Felelős:a teherautó késedelmes kiállásáért;
  az áru késve történő kiszolgálásáért
  az áruban okozott kárért, annak sérüléséért, elvesztéséért.
 • A fuvarozó minden felelősség alól mentesül, ha a sérülést, késedelmet a megbízó valamilyen magatartása, vagy a megbízónak valamilyen utasítása okozza.
 •  Új: zártrendszerű rakodás fogalma, amikor rakodás teljes egészében a fuvarozó nélkül történik. Ilyen zárt rendszerű rakodás esetén a fuvarozó nem felelős sem az áruval és a csomagolással, sem pedig a fuvarlevélen szereplő, az árura vonatkozó adatokkal kapcsolatban.

A cikk további részletéről itt olvashat.

Adjon visszajelzést!