A világ italos kartonokból álló legnagyobb mozaikja készült el Budapesten

A világ italos kartondobozokból készült legnagyobb mozaikképét készítette el két nap alatt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a budapesti Madách Imre téren több mint 3500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával.

 

Az 55 négyzetméteres mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt országos rajpályázaton, több mint 220 rajz közül választották ki: Kiss Bence A kedvenc fám című alkotása lett a győztes. A kilencéves berettyóújfalui kisfiú rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át italos kartondobozokból kirakható “hulladék-műalkotássá”.

Az IKSZ rámutatott arra, hogy az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya Magyarországon jelenleg az európai uniós átlag felét sem éri el. A szervezet ezért rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és a gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

A “hulladék-műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness-rekordot állíthat fel. A rekordkísérlet új kategóriát nyithat a rekordok könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű, környezetvédelmi célú “hulladék-műalkotás” – mondta a közlemény szerint Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Az italos kartondobozokat az FKF Zrt. munkatársai az alkotás bemutatása után  szelektíven összegyűjtötték és újrahasznosításra elszállították.

Az IKSZ 2015-ben tanulmányt készített a hazai italos karton hulladék helyzetéről.

A tanulmány az IKSZ oldaláról letölthető.

 

Adjon visszajelzést!