BMI: Némileg lassuló ütemű bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,9.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem azonban az idei év leggyengébbike. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és hatodik hónapja jelez bővülést az index. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51-52 pont körül tömörültek a havi megfigyelések, ami júniusban is megfigyelhető. A 2016 június havi index 1,3 százalékponttal alacsonyabb a májusi (52,2) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke. Június összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a júniusoké szintén). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ezt meghaladó volt (52,9). Az idei érték a nyolcadik legalacsonyabb júniusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Júniusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többségükben csökkentek májushoz képest. Az ütem közepesen változott, ezúttal 5,0 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (50,4), és ezzel harminchetedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.
A beszerzési mennyiség indexe (49,7) romlott (1,4 százalékponttal csökkent) májushoz képest, és a beszerzett mennyiség csökkenésére utal.
A termelési mennyiség indexének (51,0) értéke 2,3 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.
A beszerzési árak indexe (54,2) ezúttal kisebb lett májushoz képest, és az árak enyhébb ütemű növekedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt három hónapban emelkedést mutatott az index értéke.
A szállítási átfutási idő indexe (48,8) romlott, értéke 0,2 százalékponttal alacsonyabb a májusinál, és továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal.
Júniusban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolodott az 50,0 ponttól.
A késztermékkészletek is kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (47,4) júniusban 1,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (47,4) 1,9 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség további csökkenésére utal.
A külpiaci mutatók májushoz képest eltérően alakultak. Az importindex (53,8) magasabb lett, és további bővülést jelez. Az exportindex értéke (52,2) az idei év legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal.
A foglalkoztatási index (55,4) 2016-ban áprilisban hozott szűkülést. Az előző hónaphoz képest 7,2 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve első alkalommal.

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply …

Elolvasom a cikket itt: logisztika.hu

Adjon visszajelzést!