Közlekedésautomatizálás – költségmegtakarítás

Közlekedésautomatizálás – költségmegtakarítás

Merjük járműveink irányítását automatákra bízni?

 

Az utóbbi időben számos cikk jelent meg a hazai sajtóban is az önvezető gépjárművekről.

 

A kutatók a jobb jármű- és útkihasználtságban, az alacsonyabb fajlagos fogyasztásban látják az előnyöket, a szkeptikusok viszont az automata rendszerekben előfordulható hibákra és azok lehetséges következményeire hívják fel a figyelmet.

A természetesen felmerülő kérdés az, hogy merjük vagy nem merjük a járművek irányítását automatákra bízni, illetve milyen mértékben tesszük ezt meg?

Az önjáró vonatok automatizáltsági szintjében 4 fokozatot különböztetnek meg, a kézi irányítástól (1-es szint) a teljesen automatizált (4-es szint) irányításig. A 4-es metró ezen utóbbi kategóriába tartozik. 2013-ban a világ vasútjainak már a 6 %-án teljesen automata üzem zajlott (vonalhosszra vetítve).

A “sofőr nélküli” vonatok című cikk összefoglalja az előnyöket és a hátrányokat is. Kiemeli, hogy kutatások szerint az automata vonatok üzemeltetési költségei akár 70 %-os megtakarítást is jelenthetnek. Emellett felidézi azt a 2009-es washingtoni metróbalesetet, amikor egy automata vonat egy álló szerelvénybe rohant.

Az említett eset mellett is ezen vonatok üzembiztonsága kiemelkedő.

A teljes cikket a Gyártástrend oldalán olvashatja.

 

Adjon visszajelzést!