A Brexit hatása az ellátásban és a logisztikában tevékenykedő cégekre

A Brexit hatása az ellátásban és a logisztikában tevékenykedő cégekre

A Strategic Sourceror-ra hivatkozva jelentetett meg cikket a SupplyChain247 a Brexit következményeit latolgatva.

A britek legutóbbi döntését precedens értékűnek ítéli a cikkíró, amelynek hatásai tovagyűrűznek a régión kívülre. A politikai következményeken túl már mutatkoznak a döntés üzleti vonatkozásai is. Vélhetően az ellátási lánc, a logisztikai és a disztribúciós szektorok szereplői tapasztalnak majd drámai változásokat és súlyos következményeket.

A Wall Street Journal szerint a szállító és logisztikai cégek üzletmenetében zavarok lesznek mindaddig, amíg meg nem újulnak a kereskedelmi megállapodások és szabályozások. Az aggodalmas hangok mellett néhány, az üzletköröket megnyugtatni kívánó vélemény is jelen van, amelyik azt mondja, semmi ok a pánikra, a kondíciók érvényesek és így is maradnak.

Mindezek mellett látható, hogy jó néhány cég üzleti bevételére és/vagy tőzsdei megítélésére erős, negatív hatással bírt a kilépés ténye – XPO Logistics, UPS, FedEx, stb..

Kiskereskedelmi oldalon a font gyengülése javította a brit e-commerce csatornákon forgalmazott termékeinek export pozícióit. Ugyanakkor hosszabb távon a kilépés következményei rossz hatással lesznek a határon túlnyúló e-kereskedelemre, mert a disztribúciós csatornák átrendeződése és a sokkal specifikusabb szabályozások nehezítik majd a kereskedelmi tevékenységet. Úgy tűnik, több vállalkozás véleménye megegyezik abban, hogy annak ellenére, hogy a britek a kilépés mellett döntöttek, az új szabályozások és kereskedelmi megállapodások életbelépéséig néhány év még el fog telni – így azonnal ennek nem lesz hatása.

A referendum előtt két héttel a Logistic Manager felmérést készített a logisztikai és ellátási lánc szolgáltatók között. Ennek eredményei azt mutatták, hogy a válaszadók 80%-ának nem volt forgatókönyve vagy terve a brit kilépés esetére.

Ez az eredmény azért is meglepő, mert a válaszadók több mint fele ugyanebben a felmérésben úgy nyilatkozott, hogy a kilépés érintheti üzleti tevékenységüket.

Adjon visszajelzést!