A Brexit logisztikai következményeinek előrejelzése

A Wall Street Journal oldalain megjelent, Paul Page, Robbie Whelan, és Laura Stevens  által jegyzett interjú összefoglalóját olvashatjuk az APICS WEB lapjain. A cikkben a megkérdezett szállítási és logisztikai cégek vezetői nyilatkoznak a Brexit várható logisztikai kihatásairól.

 

A megkérdezettek szerint várhatóan csökkenni fog a szigetország felé irányuló javak mennyisége. Ugyanakkor új szolgáltatások növekedését eredményezi majd a változás. Ilyen lehet a termelő vállalatoknak az új kereskedelmi szabályoknak történő megfelelés képességét nyújtó vállalkozások kínálatának erősödése.

Ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, a szigetországból vagy oda irányuló termékeket sújtó adók és járulékok drágítják ezen termékek végfelhasználói árszintjét, csökkentik versenyképességüket. Korábban az angol kereskedők munkája az EU-n belül csak annyira volt nehéz, mint saját országukon belül kereskedni. A kilépést követően az EU területére irányuló kereskedelemben új szabályoknak, korlátozásoknak kell  megfelelniük majd.

Az interjú alanyok szerint a kereskedőknek új terjesztési csatornákat kell találniuk majd. Előfordulhat, hogy a gyártók készleteiket a Királyságon kívülre helyezik át – például Hollandiába, Németországba, vagy más EU országba – különösképpen akkor, ha értékesítésük nagyobb hányada a kontinensen realizálódik.

Néhány rövid távú hatásról is beszámoltak a megkérdezettek.

A font gyengülése rövid távon az angol árukat kedvező helyzetbe hozza az európai piacokon, áraik versenyképesebbek a korábbinál.

Ugyan ez az árfolyam változás viszont a szállítmányozó és logisztikai cégek tőzsdei értékét sem hagyta érintetlenül, az érintett vállalkozások piaci megítélése romlott.

A szerző megemlíti a Forbes magazin figyelmeztetését is, miszerint a Brexit hatása már a világ tőzsdéin is érzékelhető. A kínai megrendelések (China’s June Purchasing Managers’ Index) a négy hónappal ezelőtt szintre estek vissza, a Brit cégek negyede tervezi munkaerő toborzásaik leállítását.

A cikkíró a Business Insurance riportjára hivatkozva ír arról, hogy a Brexit a legnagyobb kockázat a  legtöbb cég számára. A cikk szerint a cégvezetőknek figyelembe kell venniük a Brexit értékesítési, finanszírozási, törvényi és szabályozási, informatikai, technológiai, biztosítási és HR vonatkozású kockázatait is.

Adjon visszajelzést!