E-útdíjrendszer – továbblépési lehetőségek

E-útdíjrendszer – továbblépési lehetőségek

Az Élelmiszer Online hasábjain jelent meg egy írás arról, hogy flottakövetéssel foglalkozó szakemberek milyen javaslatcsomagot dolgoztak ki az e-útdíj rendszer javítására.

 

Az iData cég témával foglalkozó munkacsoportjának vezető szakértője szerint indokolt volt a megtett út alapú díjfizetési rendszer kidolgozása és bevezetése. A beruházás már a bevezetés csonka évében profitot termelt annak ellenére, hogy az alkalmazott elektronikus rendszer másfél év után vált stabillá. A szakértő szerint megérett az idő arra, hogy a rendszer kényelmesebbé és könnyebben használhatóbbá váljon a felhasználók számára. Tapasztalatuk szerint a rendszer hatósági oldala kielégíti mind a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., mind a bírságokat kiszabó Rendőrség igényeit, ugyanakkor a fuvarozókkal szemben lát korszerűsítési lehetőséget.

A tévesen kiszabott bírságok száma csökken, ezzel együtt úgy látja, hogy a bevallási közreműködők felelőssége növekszik. A zéró tolerancia elvén működő bírság kiszabási gyakorlat nem vizsgálja, hogy az adott mulasztást a bevallási közreműködő, a fuvarozó cég vagy a fuvarozást végző munkatárs követte-e el. A szakértő szerint a külföldi gyakorlatban van arra példa, hogy egyedi esetekben a hatóság az útdíj utólagos megfizetését is lehetővé teszi. Reméli, hogy előbb-utóbb ez a hazai gyakorlat részévé válhat – ez egyébként javaslatcsomagjuk első eleme.

Az alkalmazott fedélzeti eszközök szolgáltatásaitól is függ, hogy az adott fuvarozót mennyire „fogja kézen” az alkalmazás, mennyire ad egyértelmű vizuális jelzést arról, mit kellene tenni e-útdíj tranzakciók terén.

A bliccelési alkalmakat csökkenteni lehetne, ha mobil kapukkal tennék teljesebbé a fizetős úthálózat lefedését. További problémákat lehetne elkerülni, ha a rendőrség nyilvántartása online lenne. Javasolják csomagjukban, hogy a bírságriasztási funkció ne csak egy központi email címre, hanem a sofőr mobil készülékére is küldjön figyelemfelhívó üzenetet arról, hogy e-útdíj fizetési kötelezettségének elfelejtett eleget tenni.

Adjon visszajelzést!