Brexit – hatások Németországban

Brexit – hatások Németországban

A június 23-i brit népszavazás eredménye megdöbbenést váltott ki a német gazdasági közéletben a német iparszövetség felmérése szerint.

 

Rainer Sontowski – a Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztérium (BMWi) államtitkára – szerint az eredmény „megrázza Európát, de nem jelenti a világ végét”, „Európának most új szövetségre van szüksége: új őszinteségre, új elhivatottságra, elkötelezettségre és új egységre”.

Eric Schweitzer, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarai Szövetség (DIHK) elnöke kiegyenlített megoldást sürget Nagy-Britannia és az EU között.

Marcus Kerber, a Német Ipari Szövetség (BDI) főtitkára szerint a „kétoldalú kereskedelem meg fogja szenvedni a döntést, új német beruházások aligha várhatóak a szigetországban”.

 

A Királyság területén közel 400 ezer főt foglalkoztatnak német cégek leányvállalatai, ezek a munkavállalók most bizonytalan helyzetben vannak. Az iparszövetségi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kilépés leginkább az autóiparra, az energetikai szektorra, távközlésre, elektronikai termékek gyártóira, kohászatra, kiskereskedelemre és a pénzügyi szolgáltatásokra lesz hatással.

A font gyengülése a Németországból Angliába irányuló exportot sújtja, ez pedig kihat a német gazdaság egészére is. Amennyiben az EU országok és Nagy-Britannia között a vámok is bevezetésre kerülnek, az tovább ronthatja a két ország közötti kereskedelem volumenét.

A magyarországi német leányvállalatok és azok beszállítóinak lehetőségei is romlanak a Brexit hatására, ha azok célpiaca a Királyság.

A KSH szerint a brit ország felé irányuló export 2015-ben meghaladta a 3,5 milliárd eurót, ez a magyarországi export rangsorban a 8. helyet jelentette.

Mentés

Adjon visszajelzést!