Jön a robotadó?

Jön a robotadó?

A Deutsche Post vezetője, Frank Appel az emberekkel végzett munka adóterhének csökkentését, a robotokkal végzett munka megadóztatását javasolja. 

 

Érvelése szerint a digitális átalakulás hatására az ipari termelés egy része visszakerül a Távol-Keletről Európába, azonban itt meghatározóvá válnak majd az automaták és robotok által végzett munkafolyamatok. Ennek következményeként kevesebb munkavállaló dolgozik majd a termelésben. Ezt az átalakulási folyamatot természetesnek és a társadalom oldaláról elfogadhatónak ítéli, meglátása szerint senki számára nem perspektíva egy gyártási folyamat egy szűk szeletét végrehajtani egy futószalag mellett. Véleménye szerint a munkavállalóknak olyan feladatokat kell adni, amelyek ellátásához az ember nélkülözhetetlen.

Javaslata szerint a robotokkal végzett munkát kell adóval terhelni, az emberi munka adóterheit csökkenteni kell.

Hasonló állásponton van Eric Hilgendorf jogászprofesszor is, aki szerint a robotok térhódítása az állam személyi jövedelemadó bevételeit jelentősen csökkenteni fogja, ennek ellensúlyozására valamilyen, a robotokhoz kapcsolódó kompenzációt kell bevezetni az adórendszerben.

Bár Németországban a foglalkoztatási ráta éppen sokéves csúcson van, a német munkaügyi ügynökség szerint a robotizálás, a digitalizáció következményeként akár 4,4 millió állás szűnhet meg.

Mentés

Adjon visszajelzést!